Straatanimatie voor jong en oud tijdens Autovrije Zondag op 17 september

Gepubliceerd op Maandag 28 augustus 2023

Op zondag 17 september is de Kortrijkse binnenstad opnieuw voorbehouden aan wandelaars, fietsers, skaters, lopers en dansers. De actieve weggebruiker verovert de Kortrijkse straten en pleinen. De auto is voor één dagje niet welkom in de stad en dat betekent veel plaats voor leuke animatie, activiteiten en straattheater. 

Grote Markt 

Wil je graag zelf je kleuter leren fietsen, maar weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? ‘Kijk! Ik fiets!’ is een project van Sportwerk Vlaanderen dat jonge kinderen op slechts 3 uur tijd leert fietsen op 2 wielen. Er zijn twee sessies van drie uur. Schrijf snel in via de website, want dit is elk jaar een groot succes. Verder kan je meespringen én -trappen op de GoCartTrein, een doe-het-zelf sightseeingtour door onze stad. De Sterke Man is interactief straatanimatie voor de kleintjes. Zij laten zich voorttrekken in een lange rij karretjes. Bakkie Bike Cinema en Grand Café zijn respectievelijk de kleinste bioscoop en het kleinste kroegje die je op Autovrije Zondag kan vinden. Acrobaat Noah verzorgt het spektakel met een flexibele lantaarnpaal. 

Vork slaat de handen in elkaar met de Wereldwinkel en Foodact 13. Zij delen tussen 11 en 14 uur 1.000 afhaalmaaltijden uit. Een aperitiefje voor je thuis je maaltijd gaat verorberen? Dat kan ter plekke in de bar van de Wereldwinkel. Vergeet geen bezoekje te brengen aan de UiTPAS caravan waar je een UiTPAS punt kan sparen, of een gratis UiTPAS kan scoren mocht je nog geen hebben. Is jouw fiets nog niet gelabeld? Dit is het moment! Het preventieteam van de stad staat klaar met de labelmaker.  

Verlaagde Leieboorden 

Heb je zin voor avontuur? Op Autovrije Zondag kan je de Leie oversteken via een overtrekvlot of meedoen aan een reuzenkano race. Aan de Broelkaai vind je een nostalgische fotocabine waar je na een verkleedpartij een foto kan laten maken met je eigen tekst bij. Een leuk souvenir en hebbeding! Voor de kleinste bezoekers  is er een glitterbar en grimestand

Schouwburgplein 

Het Schouwburgplein wordt omgetoverd tot circusdorp. In een korte initiatiesessie leer je verschillende technieken en trucjes. Je kan er ook een ritje maken op gekke fietsen en daarna terug op adem komen in de gelegenheidsbar van de school Levensboom. Nieuw dit jaar is hun Rollomarkt: een rommelmarkt met als thema ‘alles op wieltjes’. Kom zeker eens snuisteren! Is je fiets aan een opknapbeurt toe? Dan helpt Kip van Troje je fiets pimpen.   

Andere blikvangers 

Op het Overbekeplein is een gocartcircuit gebouwd en op de Graanmarkt geven de hiphoppers van De Stroate het beste van zichzelf. Het Sint-Amandsplein is de startplaats voor de jaarlijkse Bruggenloop en dit jaar ook de locatie voor Integral Koerse, een wielerwedstrijd waar iedereen meerijdt, mensen met en zonder beperking. Op de Veemarkt stellen de Kortrijkse vechtsportclubs hun werking voor met demonstraties en workshops tijdens de Vechtsportdag. Maar daar stopt het niet, want heel wat mobiele acts verrassen je doorheen de stad. Zo kom je gegarandeerd Chasse Patatte tegen, een muzikaal peloton recht uit de jaren 30. Kijk ook uit voor de fietsacts van de Sisters of Soap of de Bike Babes. Het majorettekorps uit Kuurne is ook van de partij.

Praktisch 

De activiteiten beginnen om 12 uur. De binnenstad wordt al vanaf 8 uur verkeersvrij gemaakt. Je kan de stad dan niet meer binnen met de auto. Woon je in de betrokken zone en ben je van plan om die dag er op uit te trekken, parkeer dan je auto op voorhand buiten het centrum. Geef je medische zorg aan iemand in de binnenstad of heb je een andere dwingende reden, vraag dan je doorgangsbewijs aan via de website. Vanaf 18 uur is autoverkeer opnieuw mogelijk.   

Fietsers blijven uiteraard welkom. Er zijn fietsparkings voorzien in de buurt van alle activiteiten. Breng zeker je herbruikbare drinkfles mee, want er zijn overal waterkraantjes waar je gratis kan bijtanken. Dat de thema’s mobiliteit en duurzaamheid hand in hand gaan, blijkt verder ook uit de keuze voor droogtoiletten. 

Volledige programma en alle informatie op www.kortrijk.be/autovrijezondag