Stedelijke musea heropenen de deuren 

Gepubliceerd op donderdag 14 mei 2020
De stedeljke musea nemen maatregelen voor de heropstart

De Nationale Veiligheidsraad van 13 mei bracht duidelijkheid wat betreft de heropstart van de musea. Vanaf dinsdag 19 mei openen Texture en Kortrijk 1302 de deuren voor het publiek. Vanaf donderdag 21 mei kan je in de Paardenstallen terecht voor de expo COMMON GROUND, een organisatie van BuBox, het platform voor actuele beeldende kunst in Kortrijk.   

Het is belangrijk dat deze heropstart in veilige én goede banen wordt geleid. De Stedelijke Musea Kortrijk legden samen met Stad Kortrijk enkele belangrijke krijtlijnen vast. Ook de aanbevelingen vanuit de cultuursector, en de museale sector in het bijzonder, werden mee in de oefening opgenomen.  Let wel, ook dit plan blijft onderhevig aan mogelijke wijzigingen of aanvullingen vanuit de Veiligheidsraad.  

 

Texture, museum over Leie en vlas en Kortrijk 1302 

-  We moedigen de mensen aan om een tijdslot op voorhand te reserveren en hun ticket online te betalen. De link naar online ticketing wordt van zodra beschikbaar op de website van de beide musea geplaatst en ook via de sociale media kanalen verspreid.

-  We integreerden plexiglasbescherming aan de kassa. Ze beschermen niet enkel onze bezoekers, maar ook ons museumpersoneel. 

-  We beperken het aantal bezoekers in museum Texture tot maximum 155 personen tegelijk, in Kortrijk 1302 tot maximum 85 personen tegelijkertijd. Afhankelijk van de grootte van de zalen zullen meer of minder personen tegelijkertijd worden toegelaten.

-  We vragen eveneens aan de bezoekers, om samen met het museumpersoneel, de basisregel van anderhalve meter afstand bewaren, te allen tijde te respecteren. 

-  De gesuggereerde looplijnen doorheen het museum herleiden het tegen het lijf lopen van personen tot een strikt minimum. We creëren in heel wat zones 100% eenrichtingsverkeer.

-  Hygiëne is essentieel. Op diverse strategische plaatsen doorheen het museum bieden we de mogelijkheid om de handen te ontsmetten met handgel. Het onderhoudsteam schenkt extra aandacht aan alle sanitaire voorzieningen. Ook de touchscreens in het museum worden meermaals per dag gereinigd, alsook ander gevoelige plaatsen zoals handvatten, deuren. We plaatsen ook reinigingsspray bij de aanraakschermen zodat u deze ook zelf kan reinigen. 

- Tot op heden zijn mondmaskers nog niet verplicht, maar in sommige situaties wel aanbevolen. Ze bieden extra bescherming en beperken het risico op besmetting, zeker als de afstand niet kan bewaard worden. 

-  We raden het gebruik van de trap sterk aan én organiseren ook hier éénrichtingsverkeer. Mensen met een beperkte mobiliteit maken uiteraard gebruik van de lift. Zowel de leuning van de trap wordt doorheen de dag meermaals gereinigd, alsook de knoppen van de lift.   

-  Voor aankopen in de museumshop verkiezen we contactloos betalen. We reinigen onze betaalterminal regelmatig.  

BuBox 

De fotografie tentoonstelling COMMON GROUND, met werk van fotografe Nele Van Canneyt en fotograaf Bert Danckaert, opende eind februari de deuren. De coronacrisis deed deze deur evenwel snel terug dicht én zo viel het doek vroegtijdig over deze expo. En dat was bijzonder jammer. 

Het doet ons dan ook erg veel deugd om mee te delen dat in onderling overleg met de fotografen beslist werd om de tentoonstelling te verlengen tot en met Pinkstermaandag 1 juni. Een bezoek is opnieuw mogelijk vanaf donderdag 21 mei, volgens de gebruikelijke openingstijden (donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag, telkens van 14 tot 18 uur). Dit alles volgens de richtlijnen die ook in de musea gehanteerd zullen worden.  

-  We beperken het aantal bezoekers in de Paardenstallen tot maximum 25 personen tegelijkertijd. Dit in lijn met de raadgeving van 1 klant per 10 m². We vragen aan de bezoekers om dé basisregel van anderhalve meter afstand bewaren te respecteren. We geven dit ook duidelijk aan.  

-  Hygiëne is essentieel. We bieden de mogelijkheid om de handen te ontsmetten met handgel. Het onderhoudsteam schenkt extra aandacht aan de sanitaire voorzieningen. 

-  De gesuggereerde looplijnen doorheen de Paardenstallen herleiden het kruisen van personen tot een strikt minimum. We creëren in heel wat zones 100% eenrichtingsverkeer.