Stad reikt eerste ecolabels uit aan 4 sportclubs

Gepubliceerd op Donderdag 10 september 2020

Maandagavond vond de allereerste uitreiking plaats van het ecosportief label. Het label wordt uitgereikt aan Kortrijkse sportclubs die bewust omgaan met het milieu en ecologische initiatieven op poten zetten. Vier clubs mochten het label in ontvangst nemen: Judoschool Kortrijk, Kayak Club Kortrijk (KKYKC), Kortrijk Spurs en de Kortrijkse Duikersklub (KDK).

Elke sportclub, groot of klein, heeft een ecologische voetafdruk. Om deze voetafdruk zo klein mogelijk te houden, lanceerde de sportdienst in oktober 2019 het ecosportief label. Om het label te krijgen en zichzelf een ecosportieve club te mogen noemen, dienden sportclubs aan te tonen dat ze werken rond één van deze 5 thema’s: mobiliteit, afval, energie en water, eten en drinken en natuur.

Verschillende clubs gingen aan de slag. Vier onder hen krijgen nu het ecosportieve label toegewezen: Judoschool Kortrijk, Kayak Club Kortrijk (KKYKC), Kortrijk Spurs en de Kortrijkse Duikersklub (KDK). Zo maakten de diepzeeduikers van KDK het stuk tussen sluizen 10 en 11 van de Vaart proper. Ze stelden dit zelf voor naar aanleiding van het vaartzwemmen dat deze zomer van start ging. De Kortrijkse judoka’s focussen zich vooral op het verminderen van de afvalberg door gratis soep en fruit te voorzien voor hun leden. Ze bezorgden hun leden een drinkfles van de club ter vervanging van de PET-flessen. Ook de 1000 leden van Kortrijk Spurs ontvingen een drinkfles van de club. De Kortrijkse kajakkers registreerden zich als Mooimakers en doen elke maand opruimacties op het water. Ze investeerden ook fors in hun infrastructuur: ze plaatsten zonnepanelen op het dak van hun loods en installeerden 2 warmtepompen en een energiezuinige boiler.

Alle tips en tricks vind je op: www.kortrijk.be/ecosportievesportclub