Stad Kortrijk maakt €7.500 vrij voor hongersnood in Afrika

Zuid-Soedan, Jemen, Nigeria en Somalië worden tegelijkertijd bedreigd door hongersnood. Een ongeziene situatie. De stad Kortrijk maakte eind 2016 reeds €7.500 vrij voor deze crisis. Dit bedrag gaat naar Oxfam Solidariteit. Zij zijn ter plaatse en verstrekken humanitaire hulp aan zo’n 2 miljoen mensen in deze vier landen. Maar de noden zijn enorm: de levens van 20 miljoen mensen staan op het spel. Het stadsbestuur roept haar inwoners op om zich ook solidair te tonen met slachtoffers van de hongersnood.

De Verenigde Naties hebben officieel verklaard dat er in Zuid-Soedan een hongersnood heerst. Deze treft 100.000 mensen. Nog eens 1 miljoen anderen dreigen er eveneens het slachtoffer van te worden. 270.000 kinderen lijden aan ondervoeding. Het is voor het eerst in zes jaar dat er een hongersnood wordt uitgeroepen, maar deze neemt steeds grotere proporties aan.

Ook in conflictgebieden in Noord-Nigeria dreigen zeker 400.000 mensen het slachtoffer te worden van een hongersnood. 5 miljoen anderen zijn getroffen door een voedselcrisis.

In Somalië en Jemen dreigt eenzelfde ramp. In Jemen heerst er een acute voedselcrisis die 2,9 miljoen mensen treft. 65 procent van de bevolking heeft nood aan voedselhulp.

In Somalië dreigt het rampenscenario van zes jaar geleden zich te herhalen. Toen eiste de hongersnood 260.000 levens. Momenteel lijden 185.000 kinderen aan ondervoeding en treft een acute voedselcrisis nog eens 7 miljoen mensen.

Wat zijn de oorzaken achter deze crisis van ongekende schaal? Conflicten in Nigeria, Zuid-Soedan en Jemen en een ernstige droogte in Somalië. Directeur noodhulp Nigel Timmins van Oxfam legt uit: “Deze hongersnoden komen niet plotseling of onverwacht. Ze zijn er na maandenlang uitstelgedrag en waarschuwingen die genegeerd werden. Maar als we nu meteen reageren met een grootschalige noodhulpactie die vergezeld gaat van diplomatieke inspanningen, dan hebben we nog een kans om catastrofale sterfgevallen te vermijden.”

Oxfam biedt noodhulp

Oxfam helpt al meer dan een miljoen mensen in Jemen, meer dan 600.000 mensen in Zuid-Soedan en meer dan 200.000 mensen in Nigeria. De meest kwetsbare mensen krijgen voedsel en drinkwater. Oxfam bouwt sanitaire voorzieningen om de verspreiding van ziektes tegen te gaan.

Oxfam Solidariteit is lid van het Noodhulp consortium 1212. 

www.oxfamsol.be  

Kortrijk toont zich solidair

Stad Kortrijk is getroffen door het leed van de burgers in Nigeria, Niger en Tsjaad en maakte eind 2016 reeds €7.500 vrij voor de slachtoffers van deze crisis ten voordele van Oxfam Solidariteit. Het stadsbestuur doet een warme oproep naar haar inwoners om ook haar solidariteit te tonen voor de slachtoffers van deze viervoudige crisis. 

Burgers of verenigingen die een gift willen doen of een actie willen opzetten, kunnen dit via www.1212.be.

Zie ook

Opgemaakt op: 03/04/2017

Reactie toevoegen