Sint-Corneliuskerk heropent met buurtbib en muziekklassen

Gepubliceerd op Maandag 19 september 2022

De herbestemming van de Sint-Corneliuskerk in Aalbeke is afgerond. Anderhalf jaar na de start van de werken hebben het Conservatorium en de buurtbibliotheek hun intrek genomen in de kerk, waar ook nog plaats is voor kleinere liturgische diensten.

Conservatorium en bibliotheek in de kerk

De Sint-Corneliuskerk op Aalbekeplaats onderging een grondige transformatie. Zo bieden de zijbeuken van de kerk voortaan ruimte aan de buurtbibliotheek van Aalbeke en vier muziekklassen van het Conservatorium. Die functies komen over van het Oud Gemeentehuis. De klaslokalen en de bib zijn toegankelijk vanaf een centrale foyer die ook dienst doet als polyvalente ruimte voor lezingen en concerten of als leeszaal voor de bib. De buitenstructuur van de kerk bleef zo goed als volledig behouden. De waardevolle brandglasramen werden gerenoveerd en voorzien van een beschermende voorzetbeglazing. Het dak kreeg nieuwe ramen die daglicht binnentrekken in de centrale foyer. Ook de kant van de bibliotheek kreeg nieuwe ramen en een toegang tot een terras.

Sint-Corneliuskapel voor intieme erediensten

In de kerk is ook nog plaats voor kerkelijke erediensten. Die vinden plaats in het voormalig koorgedeelte, dat werd omgedoopt tot de Sint-Corneliuskapel en waar plaats is voor 80 stoelen. Er zullen voornamelijk diensten in intieme sfeer plaatsvinden, zoals de devotie aan Sint-Cornelius.

Feestelijke opening op 1 oktober

Het ontwerp is van urbain architectencollectief uit Gent. Urbain stond in voor de opmaak van het kerkenplan Kortrijk, waarin een toekomstvisie voor 25 parochiekerken van Kortrijk werd uitgestippeld. Ze werken aan ontwerpmatige haalbaarheidsonderzoeken voor verschillende parochiekerken in Vlaanderen, waarvan een aantal door hen ook concreet uitgewerkt en gerealiseerd worden. Het collectief stond ook in voor de verbouwing en uitbreiding van het OC De Troubadour in Bissegem. Het volledige project van de nevenbestemming kostte 2,4 miljoen. De Vlaamse overheid investeerde 337.000 euro aan subsidies, Provincie West-Vlaanderen 100.000 euro. Zodra alle diensten verhuisd zijn en het OC afgewerkt is, worden het Oud Gemeentehuis op Aalbekeplaats, de Brandweerkazerne in de Bergstraat en ‘t Skut in de Lauwestraat verkocht. De officiële opening van de kerk vindt plaats op zaterdag 1 oktober van 14 uur tot 17 uur.

Archeologische vondsten

Tijdens de werken aan de vloer kwamen mooie archeologische vondsten aan het licht. Ze tonen een rijke geschiedenis die minstens tot in de middeleeuwen teruggaat. Archeologen van BAAC (in opdracht van het agentschap Onroerend Erfgoed) konden verschillende funderingen vrijleggen van verschillende voorgangers van de kerk. Het is dankzij de graafwerken over het volledige oppervlak van de kerk dat deze oude kerkfases in hun geheel in kaart kunnen worden gebracht. De romaanse kerk blijkt eerder een robuuste kapel, gebouwd met Doornikse steen die via de Schelde werd aangevoerd. In een volgende fase werd de kapel uitgebreid met vooral baksteen. De huidige kerk werd uiteindelijk nog groter van oppervlakte waarbij een deel van het oude kerkhof werd opgenomen in de zijbeuken. Dat laatste verklaart ook waarom binnen de kerk ook een aantal skeletten werden aangetroffen, zowel in het koor, het voorportaal als de zijbeuken. Het lijkt vooral te gaan om mensen die begraven zijn op het kerkhof van vóór de uitbreiding van de kerk in de 18de eeuw. De stad bekijkt om een bord te voorzien in de vernieuwde infrastructuur waarin de resultaten van het archeologisch onderzoek zichtbaar worden voor de bezoekers.