Schouwburg Kortrijk viert morgen 100ste verjaardag

Gepubliceerd op donderdag 26 november 2020

Het is 27 november 1920, 20u00.
Dag op dag is het 100 jaar geleden dat Schouwburg Kortrijk voor het eerst zijn deuren opent. De start van een culturele big bang in Kortrijk. De opening liep toen niet helemaal volgens plan. Het hoeft niet gezegd dat ook dit feestjaar grondig dooreen is geschud. Toch komt Schouwburg Kortrijk morgen naar buiten met een artistieke video en een eerste nieuw decorstuk.

Schouwburgland: een cultureel verjaardagsfeest in augustus & september 2021

Halfweg oktober lanceerde Schouwburg Kortrijk Schouwburgland: het culturele verjaardagsfeest ter ere van de stadsschouwburg. Schouwburgland is een warme cultuurtrip doorheen het gebouw onder leiding van een ervaren gids. Verwacht je echter niet aan een klassieke gidsbeurt. Op het menu staan dans, theater, muziek en visuele hoogstandjes. Normaal ging Schouwburgland morgen open. De voorstellingen worden verplaatst naar eind augustus en begin september 2021. Op dit moment wordt achter de schermen coronaveilig gewerkt aan deze unieke productie.

Het eerste decorstuk van Schouwburgland kan je nu al ontdekken.
Je kan bovendien vanaf vrijdag 27/11 tickets kopen voor één van de vele speelmomenten.
Tickets kosten €12 en €6 (-26).

100 beelden uit 100 jaar cultuur

Dimitri (Andreas) Desmet en Benjamin Desmet zijn twee van de makers van 'Schouwburgland'. Ter ere van de 100ste verjaardag kozen zij - samen met het Schouwburgteam - 100 beelden uit de rijke geschiedenis van de stadsschouwburg en verwerken die in een artistieke video. Deze korte en krachtige videoprojectie wordt op het publiek losgelaten exact op de 100ste verjaardag van Schouwburg Kortrijk: vrijdag 27 november 2020 om 20u00. Je kan de video bekijken op de website of op de Facebookpagina van Schouwburg Kortrijk.

Een nieuwe gevel voor Schouwburg Kortrijk

Voor Schouwburg Kortrijk zie je momenteel een feestelijke nieuwe gevel. Dit is het eerste decorstuk van Schouwburgland. Het ontwerp is van Giovani Vanhoenacker en de broers Desmet. Samen met de artistieke ploeg besliste Schouwburg Kortrijk om dit nu al te tonen aan Kortrijk: het is niet alleen esthetisch maar het wordt 's avonds ook extra verlicht. Daarnaast is het een teaser voor het project om iedereen goesting te doen krijgen in een waanzinnig avontuur. Schouwburgland houdt het midden tussen een pretparkattractie en een theaterwandeling en dat zie je meteen aan deze ingang.

We hebben een fling met decors

In 1920 rolden wagons binnen in het station van Kortrijk. Inhoud: grote decorpanelen en geschilderde achterdoeken. Bestemming: de nieuwe stadsschouwburg. Kortrijk bestelde tientallen decorsets aan de toen wereldberoemde decorschilder Albert Dubosq. Toen was dat de gewoonte: toneelgezelschappen speelden in de decorsets die aanwezig waren in het theater. Het is al lang geen geheim meer dat Schouwburg Kortrijk als enige theater in de wereld zo'n omvangrijke collectie van repertoiredecors tot op heden bezit.

Wist-je-dat de opening 100 jaar geleden ook niet volgens plan verliep?

Kortrijkse toneelverenigingen staan te trappelen van ongeduld. Op ieders lippen brandt de vraag: ‘Wanneer opent die nieuwe schouwburg?’ Kortrijk kent geen echte toneelzaal meer sinds de afbraak van het oude stadstheater in 1909. De werkzaamheden lopen grote vertraging op tijdens WOI. Pas op zondag 10 oktober 1920 vindt er een galaconcert plaats met in de hoofdrol de eerste bariton van de Parijse Opéra, Jean Noté. Zijn benefietconcert is bedoeld als een officieuze opening. Maar het spel zit op de wagen: in Vlaamse kringen regent het verwijten en klachten richting het stadsbestuur. Het kleine euvel wordt snel rechtgezet. Een maand later vindt een officieel openingsweekend plaats. Op zaterdag 27 en zondag 28 november wordt de Schouwburg feestelijk geopend met groote concerten gegeven door de stedelijke muziekschool. Een toenmalige grote muzikale ster wordt aangekondigd -  Marix Loevensohn - die uiteindelijk niet op de afspraak is. Op maandag 29 november vindt de eerste toneelopvoering plaats: ‘Starkadd’ door Het Vlaamse Volkstoneel uit Gent.