Save the date: Tweede editie van het creatieve stadsfestival WONDER gaat door van 15 oktober tot 14 november op de Van Marcke site in Kortrijk

Gepubliceerd op vrijdag 16 juli 2021

Stad Kortrijk presenteert van 15 oktober tot 14 november 2021 de tweede editie van het creatieve stadsfestival WONDER. Verwondering en optimisme staan een maand lang centraal in een inspirerend parcours voor jong en oud. De vele creatieve, culturele en socio-economische organisaties en onderwijsinstellingen van Kortrijk brengen een coherent programma dat de creativiteit van de stad en de streek perfect weergeeft. De locatie waar dit alles zich afspeelt, is de fabriekshallen op de voormalige Van Marcke site - ook gekend als de oude De Coene site - in de Weggevoerdenlaan. Deze bijzondere locatie zorgt voor een buitengewone achtergrond, en wordt voor de eerste keer op deze manier opengesteld.

Deze editie van WONDER krijgt als thema 'PLEASE, HAVE A SEAT'. Samen zitten, samenkomen, samen genieten, samen zijn: door de coronacrisis beseffen we allemaal extra hard het belang van sociale interactie en de invloed hiervan op mens en maatschappij. Met dit thema maakt WONDER dus niet alleen plaats voor zitelementen in al hun vormen en functies, maar wil het ook het belang en de impact van sociale interactie, samenkomen en sociale handeling laten zien. Zowel jong designtalent als gevestigde waarden zullen via tentoonstellingen, kunstinstallaties, workshops, lezingen, innovatieve projecten en verrassende presentaties aan de slag gaan met het thema.

Blikvanger is het nieuwe beurs- en designconcept van Biënnale Interieur, die een combinatie brengt van een interactieve overzichtsexpo over de stoel en een gecureerde galerie van honderden zitelementen van verschillende stijlen, merken, afwerkingen, prijzen, ... die een blik werpt op de must-know of must-have stoelen van het moment. Biënnale Interieur biedt zo een nieuw platform voor merken, ontwerpers en publiek om elkaar te ontmoeten. Het wordt een open, toegankelijk event met zowel een artistieke als commerciële touch.  

De studenten Industrieel Productontwerp van Howest presenteren tijdens WONDER hun eigen self-made stoel, geïnspireerd op de befaamde Italiaanse ontwerper Enzo Mari, en gaan aan de slag met projecties en projection mapping rond het thema 'Please have a seat'. Designregio Kortrijk geeft een podium aan jong ontwerptalent uit heel Vlaanderen en brengt ze via een belevingsinstallatie samen met de industrie. Verder staan er ook nog geluidskunstinstallaties door het Wilde Westen, een parcours met buiteninstallaties, workshops en architectuurlezingen op het programma.

Het volledige programma wordt later bekendgemaakt.

De partners:

  • Biënnale Interieur
  • Designregio Kortrijk
  • Howest
  • Hangar K
  • Wilde Westen
  • BUDA
  • Paradise Kortrijk 2021
  • Van Marcke
  • Leiedal

De locatie:

Deze editie van WONDER vindt plaats op de voormalige Van Marcke site. Van Marcke bouwde inmiddels een duurzaam logistiek centrum aan de rand van Kortrijk (Aalbeke). De oude stek in de Weggevoerdenlaan staat leeg maar heeft een boeiende toekomst voor de boeg. Van Marcke sloeg als eigenaar de handen in elkaar met Stad Kortrijk om samen vorm te geven aan een toekomstbestendig nieuw stadsdeel. Samen met het Team Vlaams Bouwmeester werd een open oproep gelanceerd naar een ontwerpteam. Het collectief UAU (Hasselt) en Omgeving (Antwerpen) kwam als winnaar uit de bus om de toekomst van de site uit te tekenen.

De grote site aan de Weggevoerdenlaan ligt tussen het station en de Pottelberg, vlakbij een aantal scholen en op wandelafstand van het centrum en Kortrijk Weide. Een strategische ligging, waar een nieuw stadsdeel kan groeien met plaats voor bedrijvigheid, wonen, werken, leren en leven. Het aangeduide ontwerpteam Omgeving - UAU werkt een masterplan uit voor de hele site. Maar vooraleer deze oude Van Marcke site een nieuwe invulling krijgt, strijkt WONDER er dus neer.