Reveil wordt meerdaags festival

Gepubliceerd op Donderdag 15 oktober 2020

Kortrijk, het epicentrum van Reveil 

Reveil organiseerde de voorbije jaren al honderden ingetogen troostconcerten op begraafplaatsen, maar organiseert in samenwerking met de stad het allereerste meerdaagse troostfestival op Vlaamse bodem.
Een sterk teken in deze uitzonderlijk eenzame en verwarrende tijden.

Vaste waarde op Allerheiligen

De organisatie die de rouwcultuur warmer en boeiender wil maken heeft haar vleugels intussen uitgespreid naar 1 op de 3 Vlaamse gemeenten en won daarvoor de Vlaamse Cultuurprijs voor immaterieel erfgoed. Op 1 november organiseerde Reveil vorig jaar op meer dan 100 begraafplaatsen ingetogen herdenkingsmomenten met muziek, poëzie, beeld, dans en levensverhalen.

Kortrijk vergeet je niet

Reveil ging dit jaar een vaste samenwerking aan met Kortrijk en kreeg de opdracht om een stadsfestival te organiseren in aanloop naar 1 november, een festival van troost en hoop. Zo ontstond het troostfestival onder de naam ‘Kortrijk vergeet je niet’. Het vindt plaats van 15 oktober tot 1 november.

Voortrajecten vanaf 15 oktober

Het troostfestival begint op 15 oktober met verschillende voortrajecten verspreid over de stad. Muzikanten, schrijvers en dichters trekken naar de Kortrijkse woonzorgcentra, psychiatrische ziekenhuizen, palliatieve tehuizen e.d. Zo wil Reveil de inwoners een hart onder de riem steken. Er is ook een kinderfilm over afscheid in open lucht, verschillende concerten op plaatsen waar mensen het de voorbije maanden hard te verduren kregen, en een heus soul repair café. Daar zet illustratrice Flore Deman jouw herinneringen aan een dierbare om in een prachtige tekening, kan je een gratis 1-op-1 sessie boeken met een soul repair singer-songwriter, of kan je onder een kop koffie herinneringen ophalen over een dierbare met een rouwbegeleider. Daarnaast loopt er in BK6 de expo Sweet Memories over afscheid door de Academie.

1 november

Op 1 november klinkt op alle begraafplaatsen tussen 10 en 11 uur ingetogen muziek, gespeeld door studenten van het conservatorium. Zij krijgen daarbij ondersteuning van studenten eventmanagement van hogeschool VIVES.

Slotmoment

‘s Avonds monden de voortrajecten uit in het orgelpunt van Reveil20 Vlaanderen, een ingetogen slotmoment op de begraafplaats van Hoog Kortrijk. Lieve Blancquaert verzorgt de presentatie. De volledige line-up wordt later meegegeven, maar onder andere Tourist LeMc en Klaas Delrue (Yevgueni) brengen troostende muziek. Het slotmoment wordt bovendien integraal gefilmd en zal live te volgen zijn op Focus & WTV.

Wil je er live bijzijn?

Tickets zijn gratis, maar inschrijven is verplicht per bubbel. De lijnen gaan open op donderdag 15 okt stipt om 8 uur.

Volg FB reveilkortrijk

Tickets

Flexibele timings

Het programma en alle updates kan je vinden op de Facebookpagina Reveil Kortrijk. Sommige events hebben een flexibele timing door de snel veranderende Covid- en weersituatie. Data kunnen dus kleine aanpassingen ondergaan, afhankelijk van de veranderende maatregelen.