Restauratie inkomportaal Sint-Maartenskerk krijgt groen licht

Gepubliceerd op Donderdag 16 november 2023

Het stadsbestuur keurde een investeringstoelage van 210.000 euro goed om de restauratie van het inkomportaal van de Sint-Maartenskerk mogelijk te maken. Dit portaal diende te worden beveiligd nadat op 28 augustus 2022 een sokkel was losgekomen en naar beneden gevallen. De kerkfabriek diende een dossier in bij Vlaanderen voor subsidies voor hoogdringende restauratie, maar deze werden niet toegekend. De stad besloot daarom om zelf de nodige middelen vrij te maken, met ondersteuning van de Vlaamse standaardpremie voor beschermd onroerend erfgoed.

De Sint-Maartenskerk gaat ver terug in de tijd. Het gotische gebouw werd  opgetrokken tussen 1390 en 1466 en is één van de belangrijkste  monumenten in de stad. Na grondig onderzoek van het portaal is een restauratiedossier opgemaakt door experts. De beeldsokkels en de andere steenblokken van het voorportaal zijn  mechanisch verankerd met ijzeren staven. Deze staven zijn doorheen de  jaren  beginnen roesten, zetten hierdoor uit en geven druk op de stenen  die haarscheuren vertonen. Dit vormt een gevaar voor het publiek en voor dit eeuwenoude, iconische monument.

De totale kost van de werken inclusief BTW en ereloon architect wordt geraamd op 400.000 euro. De stad voorziet 210.000 euro via een investeringstoelage aan de kerkfabriek Sint-Maarten. Daarnaast rekenen we op ongeveer 190.000 euro aan premie vanuit het Vlaamse Agentschap Onroerend Erfgoed (standaardpremie monumenten). De werken zullen wellicht starten in het voorjaar van 2024, in het najaar van 2024 zou het portaal volledig hersteld moeten zijn.