Politiezone VLAS zet lokfietsen in om fietsendieven op heterdaad te betrappen

Gepubliceerd op Donderdag 14 oktober 2021

Kortrijk, Kuurne, Lendelede en de PZ Vlas willen de pakkans van fietsendieven nog verhogen door lokfietsen in te zetten. Dat zijn fietsen die uitgerust zijn met een opsporingssysteem. Zodra een lokfiets wordt gestolen, krijgt de dispatching van de politie een melding. Op die manier kan de politie de lokfiets lokaliseren, traceren en de fietsendief oppakken.

Pakkans vergroten

Kortrijk is een echte fietsstad geworden, en dan spreken we niet enkel over de duizenden scholieren en studenten die zich met de fiets verplaatsen. Ook heel wat inwoners leerden, mede door de coronacrisis, de fiets en de vele voordelen ervan kennen. Hetzelfde verhaal in Kuurne en Lendelede, waar de fiets er absoluut zijn plaats heeft afgedwongen in de dagelijkse verplaatsingen. Jammer genoeg is het vele fietsen ook zichtbaar in de cijfers van fietsdiefstallen.

Elk jaar gemiddeld 500 aangiftes van fietsdiefstallen

Gemiddeld komen er per jaar zo’n 500 aangiftes van fietsdiefstallen bij de politie binnen. Uiteraard zijn zowel de politie, het stads/gemeentebestuur en het stedelijk preventieteam niet blind voor deze problematiek. Dagelijks zijn er toezichten en patrouilles op fietsdiefstalgevoelige locaties in de politiezone. En dat loont, want er lopen heel wat fietsendieven tegen de politielamp.

Cijfers fietsdiefstallen

Voor het jaar 2021 lopen bovenstaande cijfers t.e.m. 8 september. 25% van de fietsdiefstallen werd opgehelderd, dat betekent dat de politie dit jaar al 71 fietsendieven kon oppakken.

De jaren 2020 en 2021 werden sterk beïnvloed door de coronacrisis. Door de lockdown periodes was er telkens veel minder school- en werkverkeer, en werden er dus ook minder fietsen gestald op diefstalgevoelige locaties.

Definitie en inzet van een lokfiets

Een lokfiets is uiteraard een echte fiets, maar ééntje die permanent in de gaten wordt gehouden door de politie. De lokfiets wordt door het stedelijk preventieteam, in overleg met de politie, op slot gedaan en geplaatst op een hotspot, bijvoorbeeld een druk bezochte fietsenstalling waar regelmatig fietsen gestolen worden en waar in de buurt ook camerabewaking is (foto).

Wanneer zo’n lokfiets gestolen wordt, dan wordt de dispatching van de PZ Vlas gealarmeerd. Van daaruit worden de politieteams op het terrein in de richting van de lokfiets georiënteerd en kan de dief gelokaliseerd en opgepakt worden.

Drie lokfietsen inzetbaar op grondgebied Kortrijk, Kuurne en Lendelede

Er worden in totaal 3 lokfietsen, waarvan 1 elektrische, ingezet in de politiezone. Deze fietsen worden ter beschikking gesteld door vzw Mobiel:

2 lokfietsen worden ingezet in Kortrijk

1 lokfiets wordt afwisselend in Kuurne en Lendelede ingezet

Preventief en ontradend effect

De lokfietsen komen er bovenop de dagelijkse inzet van politiemensen, gemeenschapswachten, preventiecampagnes tegen fietsdiefstal en het uitgebreide cameranetwerk. Door de toevoeging van de lokfietsen, moet deze mix van mensen en middelen voor een nog groter preventief en ontradend effect zorgen bij fietsendieven.

Het feit alleen al dat een fietsendief kan denken dat hij met een lokfiets aan de haal is … zal hem wel twee keer doen nadenken. Maar de hardleerse fietsendieven, die vaak heel georganiseerd te werk gaan, zullen ongetwijfeld vroeg of laat betrapt worden, omdat fietsdiefstal voor hen een bron van inkomsten is waar zij dus niet zomaar mee kunnen stoppen.

Dagelijkse alertheid

Uiteraard zijn lokfietsen niet allesbepalend in de strijd tegen fietsendieven. Het betekent niet dat er geen andere fietsen meer gestolen kunnen worden. Maar de dagelijkse inzet en alertheid van de PZ Vlas en de preventieteams van Kortrijk, Kuurne en Lendelede zorgen wel voor de nodige heterdaad betrappingen.

Zo werd heel recent nog, op maandag 27 september 2021, een koppel ‘professionele’ fietsendieven op heterdaad betrapt toen zij met een gestolen fiets en elektrische step in het station van Kortrijk op de trein richting Frankrijk zaten. De man en de vrouw waren al een tijdje met hun praktijken bezig maar zitten nu in een Belgische cel. Fietsendieven zijn dus gewaarschuwd.

Een gouden raad: laat je fiets altijd labelen, dat kan volledig gratis. En wordt hij toch gestolen, doe steeds aangifte bij de politie want dit blijft belangrijk. Alleen zo krijgt men een duidelijk overzicht van het aantal diefstallen en de plekken waar de meeste fietsen gestolen worden. Zo kunnen gepaste (preventie)maatregelen genomen worden.

Preventietips

  • sluit uw fiets altijd goed af met een stevig slot, ook al ga je bijvoorbeeld maar even een winkel binnen want ... de gelegenheid maakt vaak de dief
  • heb je 2 sloten, gebruik die dan ook
  • sluit uw fiets altijd aan een vast voorwerp (paal, omheining, ring in muur of grond, ...), zo kunnen fietsendieven de fiets niet zomaar optillen en inladen in een bestelwagen
  • maak op straat zoveel mogelijk gebruik van de fietsstallingen die voorzien zijn van een ring waar het fietsslot door kan gestoken worden
  • maak indien mogelijk gebruik van een bewaakte fietsstalling
  • plaats uw afgesloten fiets steeds op een plaats waar veel sociale controle is en die ook goed verlicht is 's avonds en ’s nachts