Overstap naar Eengemaakt Bibliotheek Systeem (EBS) vanaf 1 april: wat moet je weten ?

Gepubliceerd op Maandag 02 maart
18 februari 202001 mei 2020

De (buurt)bibliotheken van Kortrijk en deelgemeenten zijn uitzonderlijk gesloten van maandag 23 maart tot en met dinsdag 31 maart 2020. Dit heeft alles te maken met de omschakeling naar een Eengemaakt Vlaams BibliotheekSysteem (EBS).

Door die omschakeling zijn er van 23 maart tot en met dinsdag 31 maart geen uitleningen of verlengingen mogelijk. Ook Mijn Bibliotheek is in die periode niet bruikbaar, online of telefonisch  verlengen lukt niet.

We voorzien een langere uitleentermijn voor wie tussen 24 februari en 22 maart materialen ontleent omdat de normale uitleentermijn dan afloopt tijdens of kort na de sluitingsperiode.

Je kan tijdens de sluitingsperiode ontleende materialen van een buurtbib inleveren via de inleverbus van die buurtbib. Voor materialen die op 23 maart al te laat zijn, loopt de boete niet verder op tijdens de sluitingsperiode. Ontleende materialen van de centrale bibliotheek kunnen enkel tijdens de openingsuren van het stadshuis afgegeven worden in de pop-up-bibliotheek daar ter plaatse.

Op woensdag 1 april opent de centrale bibliotheek om 10 uur opnieuw de deuren met een nieuw bibliotheeksysteem en een aangepast uitleenreglement. De buurtbibliotheken volgen in de namiddag.

Van het nieuwe bibliotheeksysteem zal je als bezoeker weinig merken, want aan de zelfbedieningsbalies en de betaalautomaat wijzigt er niets. Hou er wel rekening mee dat de wachttijden aan de onthaalbalie mogelijks iets langer zullen zijn, omdat de bibliotheekmedewerkers het nieuwe systeem zelf nog in de vingers moeten krijgen. We vangen dit op door extra personeel in te zetten in alle (buurt)bibliotheken tijdens de eerste weken na de heropening.

Met het EBS wijzigt ook het uitleenreglement in de openbare bibliotheek van Kortrijk. We sommen hieronder de belangrijkste wijzigingen op:

  • Het individuele abonnement van de bibliotheek van Kortrijk valt weg en wordt vervangen door een regionaal abonnement voor de bibliotheken in Zuid-West-Vlaanderen die samenwerken binnen het EBS. In de praktijk betekent dit dat je met je lidkaart nu ook terecht kan in 11 andere bibliotheken uit de regio. Je betaalt jaarlijks slechts 1 keer het lidgeld. Bezoek je een ‘nieuwe’ bibliotheek, laat je regio-abonnement dan daar ter plaatse activeren. De lijst van de deelnemende bibliotheken vind je hier.
  • De uitleentermijn is voor alle materialen 4 weken (behalve sprinters).
  • Je kan éénmaal verlengen (behalve wanneer het item gereserveerd is of een sprinter is) voor een periode van 14 dagen. Met een verlenging kan je het ontleende materiaal dus max. 6 weken lenen.
  • Je kan maximum 20 materialen uitlenen over alle locaties heen, er wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen boeken en cd’s, dvd’s, …
  • De speciale faciliteiten voor leerkrachten (groepskaart) wijzigen. Wie al een groepskaart had ontvangt hierover de specifieke info per mail.