Oud gemeentehuis Bissegem wordt opgefleurd met streetart in afwachting sloop

Gepubliceerd op Maandag 03 mei 2021

Het oud gemeentehuis op Bissegemplaats krijgt een creatieve opfrissing. In afwachting van de sloop in het kader van het masterplan Bissegem wordt de gevel geschilderd en zal de tunnel opgefleurd worden met streetart. Ook het bekende volkslied 'Minne kjé noa Bissegem gewist' krijgt een prominente plek op de gevel. Het resultaat zal binnen 2 à 3 weken te bewonderen zijn.

In het masterplan voor Bissegem is voorzien dat het oud gemeentehuis wordt afgebroken om een groene brede doorsteek te creëren tussen Bissegemplaats en OC De Troubadour. De sloop zal pas mogelijk zijn wanneer de verenigingen die er nu onderdak vinden, kunnen verhuizen naar de Sint-Audomaruskerk. Voor veel Bissegemnaren is de troosteloze aanblik van het oud gemeentehuis een doorn in het oog. Het is een beeldbepalend gebouw voor het centrum van Bissegem. Op vraag van de OC-raad onderzocht de stad mogelijkheden om de gevel in afwachting van de sloop creatief op te frissen.

Minne kjé noa Bissegem gewist

De stad nam contact op met streetart-kunstenaars Jatse Verschoore en Dieter Samyn (Graffiti Street Art Jeps & Boris). In Kortrijk is al werk van hun hand te zien op Streetpark Luxaplast en onder de Dambrug. Hun ontwerp voor het Oud Gemeentehuis toont respect voor Bissegem met een knipoog naar het verleden. De gevel van het oud gemeentehuis wordt geschilderd in sober en stijlvol antraciet. Tussen de eerste en tweede verdieping komt de spreuk 'Minne kjé noa Bissegem gewist', geplukt uit het wereldbefaamde volkslied. De gouden kleur van de letters werd voorgesteld door de OC-raad. Die verwijst naar de 'Golden River' de Leie en het rijke vlasverleden van Bissegem.

Streetart in de tunnel

Referenties naar dat vlasverleden zijn ook te vinden op de betonnen zijmuur onder het oud gemeentehuis. Want niet alleen de gevel wordt opgefrist, ook de tunnel en de zijmuur worden onder handen genomen. Daar komt streetart met uitvergrote realistische afbeeldingen van een lieveheersbeestje tussen de vlasbloemen, een ijsvogel en een muis. Daar worden ook positieve quotes naast geplaatst zoals “At de katte van hus is dansen de muzn” en ‘T geluk zit in de kljinne dingn”.

De spuit- en schilderwerken zullen binnen 2 à 3 weken afgerond zijn. Kostprijs: 8.500 EUR.