OPROEP: Reisplannen komende zomer? Controleer vandaag al jouw reispas en kids-ID!

Gepubliceerd op Maandag 17 april 2023

De paasvakantie ligt bijna achter de rug, tijd om vooruit te kijken naar de zomer. Heb je plannen om komende zomer naar het buitenland op reis te gaan? Wacht dan niet tot enkele weken voor jouw vertrek om te controleren of de reispassen en kids-ID's van jouw gezin nog geldig zijn. Maak vandaag al een afspraak om jouw nieuwe documenten aan te vragen. Elk jaar lopen de wachttijden tijdens de zomermaanden op door de vele aanvragen. Daardoor kunnen de stress én kosten nodeloos oplopen in aanloop naar jouw vakantie.

De reispas, soms ook een internationaal paspoort genoemd, is een officieel document dat je nodig hebt om naar een groot aantal landen te kunnen reizen. Voor landen die lid zijn van de Europese Unie volstaat de ID-kaart. Een reispas heeft een geldigheidsduur van 7 jaar. Let op! Sommige landen eisen dat de reispas nog voor een bepaalde periode geldig is. Meer informatie daarover vind je op www.diplomatie.belgium.be. Een nieuwe reispas aanvragen doe je door een afspraak te maken op het stadhuis. Alle nodige info vind je op www.kortrijk.be/reispas

De kids-ID is een identiteitsdocument waarmee kinderen jonger dan 12 jaar kunnen reizen in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten. De kids-ID is drie jaar geldig. Let op! Voor de meeste landen buiten de Europese Unie, maar ook voor sommige landen binnen de Europese Unie, is een reispas (en eventueel een visum) vereist. Om te weten welke landen, raadpleeg je best het consulaat of de ambassade van het land waar je heen reist, je reisagent of de site van Buitenlandse Zaken. Een nieuwe kids-ID aanvragen doe je door een afspraak te maken op het stadhuis. Alle nodige info vind je op www.kortrijk.be/kidsid.