'Opnieuw Vrij': fotoproject rond kwetsbare bewoners woonzorgcentrum

Gepubliceerd op maandag 22 maart 2021

Vandaag 20 maart wordt in het kader van de Dag van de Zorg een fotoproject voorgesteld van studenten verpleegkunde VIVES en het Woonzorgcentrum Sint-Jozef van Zorg Kortrijk. 21 fotoreeksen met portretten van bewoners prijken aan de wand terwijl aan de voorgevel een banner van 25m² wordt onthuld. Een symbolische actie: 21 fotoreeksen naar aanleiding van 21 maart in 2021 onder het motto 'Opnieuw vrij'. De bewoners van de afdeling 'De Zwaluw' nemen letterlijk en figuurlijk hun masker af nu ze allen gevaccineerd zijn en eindelijk weer vrijer kunnen leven.

Project Ondernemingszin en Innovatie opleiding verpleegkunde VIVES

Voor het vak Ondernemingszin en Innovatie kregen 9 studenten bachelor (3de jaar) verpleegkunde van VIVES carte blanche om een project te realiseren voor en met de bewoners van woonzorgcentrum Sint-Jozef in Kortrijk. Ze waagden zich aan een fotoproject met bewoners van de afdeling ‘De Zwaluw’, waar vooral mensen verblijven met een gestabiliseerde psychiatrische problematiek. Met dit initiatief willen de studenten, bewoners en het personeel van het woonzorgcentrum de mens tonen achter het masker én tegelijk een statement maken. Ze roepen terug de schoonheid op die we ervaren in onze relatie met de medemens. De schoonheid van die menselijke interactie leek even op de achtergrond geraakt tijdens de coronacrisis. Met deze tentoonstelling willen ze iedereen eraan herinneren om dat mens-zijn opnieuw op de voorgrond te plaatsen.

De bewoners van ‘De Zwaluw’ werden begin maart getrakteerd op een verwendagje waarop zij als sterren plaats konden nemen in kappers- en make-upstoel om daarna te stralen voor de lens van fotografe in opleiding Luka Van der Cruyssen (3de master, Sint-Lucas Antwerpen). In de fotostudio werden zij geportretteerd met een sequens van beelden waarbij het mondmasker eerst aanwezig is, daarna op symbolische wijze wordt verwijderd, om te eindigen met een stralend en/of bevrijd gezicht.  Na afloop van de opnames konden de bewoners nog napraten en genieten van een stukje taart en koffie.  De verstilde en pure zwart-wit beelden resulteerden in een krachtig statement. Zo willen we benadrukken dat er achter elk mondmasker een mens met een verhaal zit en dat dit in deze woelige periode vaak wordt vergeten. De fotoreeks staat symbool voor de bevrijding van het virus nu deze mensen gevaccineerd zijn.  De bewoners ontvangen hun portretten als aandenken.

Samenwerking met Zorg Kortrijk

Het project wordt logistiek en financieel ondersteund door Zorg Kortrijk.

Leerwerkplek

Om een goeie band op te bouwen met de bewoners van ‘De Zwaluw’ hebben de studenten ervoor gekozen om ook deze stage als leerwerkplek van drie weken te kiezen. Op deze manier konden ze de bewoners echt leren kennen en een band opbouwen zodat het verwenmoment en de fotoshoot in volle vertrouwen kon verlopen.  Deze combinatie heeft ertoe geleid dat er krachtige foto’s zijn gemaakt vanuit de opgebouwde vertrouwensband met deze kwetsbare groep mensen die in andere omstandigheden misschien minder open zouden staan voor zo'n project.

Studenten/initiatiefnemers: Dimitri Van Iseghem, An Defoort, Justine Depaepe, Lily Declerq, Stephanie Deherripon, Frauke Vanderhaeghe, Justien Arnaert, Jobeth Lintermans, Louise Delva.

Dank aan alle bewoners en medewerkers van Zorg Kortrijk. De bewoners ontvangen hun portretten als aandenken.

opnieuw vrij fotoproject
opnieuw vrij fotoproject
opnieuw vrij fotoproject