'Ontwaken' van Lieven Colardyn krijgt plek in Rollegem

Gepubliceerd op Maandag 29 augustus 2022

In 2020 lanceerde Kortrijk de oproep ‘Beeld in je Buurt’ waarbij organisaties en particulieren uit Kortrijk een voorstel konden doen voor een nieuwe plek van een beeld uit het Regionaal Erfgoeddepot voor Zuid-West-Vlaanderen, TREZOOR. Het vierde beeld ‘Ontwaken’ van de Kortrijkse kunstenaar Lieven Colardyn (1894-1962) kreeg met de jaarlijkse Rollofeesten een mooie plek rond de kerk van Rollegem.

Beeld in je buurt

Dankzij Beeld in je buurt kregen ‘Le Conscient’ van Octave Landuyt, ‘Gepantserd Wezen’ van Gerard Holmens en ‘zonder titel’ van Jean-Luc Verpoucke al een nieuwe plek in de stad. Nu is het de beurt aan 'Ontwaken' van de Kortrijkse kunstenaar Lieven Colardyn om terug naar 'zijn' Kortrijkzanen te keren.

De aanvraag voor een beeld in de omgeving van de kerk in Rollegem was niet de eerste keuze van de gemeenschapsraad in Rollegem. Het was even puzzelen voor het team Kunst Publieke Ruimte om uit de vele aanvragen de juiste match te vinden tussen beeld en plek. De twee voorstellen van de gemeenschapsraad werden uit de keuzelijst gehaald omdat ze minder geschikt bleken voor permanente installatie in de publieke ruimte. Uiteindelijk lijkt het beeld ‘Ontwaken’ een goed alternatief voor het grasperk aan de kerk in Rollegem.

Ontwaken

Het beeld is een voorstelling van een naakte vrouw die ontwaakt en haar armen boven zich uitstrekt. Het werd gemaakt door de Kortrijkse kunstenaar Lieven Colardyn (Kortrijk 1894 - 1962). De veelzijdige kunstenaar – hij was beeldhouwer, schilder en dichter - leerde beeldhouwen in de ateliers van Victor Sileghem, Jozef Lelan en het meubelbedrijf De Coene in Kortrijk. Later verfijnde hij zijn stijl in de Antwerpse Academie. Hij brak vrij snel met de puur academische traditie en experimenteerde met tal van stijlen in zijn werk. Diepzinnige thema's als goed en kwaad en leven en dood komen in zijn werk aan bod.

Na de dood van Colardyn in 1962 kocht de stad drie werken aan, namelijk het schilderij ‘Overwegingen’ en twee beeldhouwwerken genaamd ‘Ellende’ en ‘Ontwaken’. In 1987 organiseerde de stad een overzichtstentoonstelling met zijn werk. Het werk ‘Ontwaken’ kreeg nu een plek rond de kerk van Rollegem. Ook het werk ‘Ellende’ krijgt binnenkort een nieuwe bestemming ergens in de stad.

De plaatsing van het werk in Rollegem past binnen de visie rond kunst publieke ruimte om de komende jaren ook te investeren in kunst in de deelgemeenten. Uit de vele aanvragen van Beeld in je Buurt blijkt dat ook de deelgemeenten een grote interesse hebben in kunst in de publieke ruimte. Kunst kan de verbindende factor zijn tussen het centrum van de stad en de deelgemeenten.