Ontdek hedendaagse kunst op unieke locaties tijdens Kunstzomer Leiestreek

Gepubliceerd op Maandag 20 juni 2022

Zaterdag 18 juni start de 14de editie van de Kunstzomer Leiestreek. Voor het eerst is het programma van de Kunstzomer niet verspreid over verschillende gemeenten, maar vindt alles plaats in Kortrijk. Gedurende drie maanden is werk te zien van zo'n 45 hedendaagse kunstenaars op 14 unieke locaties in de stad en deelgemeenten. Zo kan je dit weekend voor het eerst de ontwijde Sint-Rochuskerk als kunsthal bezoeken.

Kortrijk en Heule bijten de spits af

Van juni t.e.m. september strijkt de Kunstzomer telkens twee opeenvolgende weekends neer in twee verschillende deelgemeenten. Kortrijk en Heule (18-19/06 en 25-26/06) bijten dit weekend de spits af.

In Heule kan je in de kapel en de tuin van de Fatima-site werk zien van Freddy Bultynck, Geert Bourgeois, John Penning en Rogette Jonckiere. Hou je van kunst en een tikkeltje mysterie? Kunstenaar Bert Vanwynsberghe voert je naar Muster waar hij het Labo van het M.A.A.M. op poten zette. Ook Jan Clement stelt in Muster enkele beelden tentoon. In Kortrijk kan je in de gotische zaal van het stadhuis werk zien van Jan Declercq, Mady Herman en Linda Lacombe. Een werk van die laatste is het campagnebeeld van Kunstzomer 2022. In Theater Antigone maak je kennis met de keramische sculpturen van Christine Vanhove, het 'Roetisme' van Etienne Roete, gedetailleerde potloodtekeningen en verfrissende meubelontwerpen van Ilse Buysschaert en de wereld van acryl en epoxy van Heidi Harinck.

Tip: eerste publieke tentoonstelling in voormalige Sint-Rochuskerk

Een aanrader: de Kunstzomer strijkt ook neer in de voormalige Sint-Rochuskerk. Anderhalf jaar geleden werd de kerk in de Doorniksewijk samen met een aanpalend huis gekocht door de Oost-Vlaamse kunstliefhebbers en ondernemersfamilie Loosveldt. Daar was toen een som van € 500.000 mee gemoeid. De nieuwe eigenaars kochten de kerk om een private collectie kunstwerken te stallen. De authenticiteit van de Sint-Rochuskerk, vanaf 1870 in een neogotische stijl gebouwd, bleef behouden. Zo staan bv. de preekstoel, het altaar en het orgel er nog. Hoewel de kerk voornamelijk bedoeld is voor privédoeleinden, wordt deze unieke locatie tijdens Kunstzomer toch voor het eerst opengesteld voor het publiek. Drie Belgische - Carlos Caluwier, Cathy van Helvoirt en Ghislain De Wilde - en drie Nederlandse kunstenaars - Helga Van der Poel, Jan Van Strien, Nadine De Meester - stellen er tentoon.

Aalbeke, Rollegem, Bellegem, Kooigem, Bissegem en Marke

In juli trekt de Kunstzomer verder naar Aalbeke en Rollegem (9-10/07 en 16-17/07). In Aalbeke wordt de Knokstraat omgedoopt tot Kunststraat (kunstenaars: Jan Dewilde en Marie-Rose Demonie) en in Rollegem stellen Erik Hebberecht, Jacky Bostoen, Jan Pieter De Graaf en de Italiaanse kunstenaar Fabio Castelli tentoon in de Sint-Anna watertoren. Ook De Kindervriend neemt deel aan de Kunstzomer. Je ziet er werk van Freddy Bultynck, John Penning, Caroline Hochepied, Danny Morlion, Eric Van Meensel en Monique Decroos.

Op het einde van de zomervakantie (27-28/08 en 3-4/09) zijn Bellegem en Kooigem aan de beurt. In OC De Wervel kan je kijken naar werk van Griet Dierick, Jozefa Seynaeve, Lut Lambrecht en Voja E Art. Ook in Kooigem is er kunst in de kerk. In de Sint-Laurentiuskerk is er onder meer werk te zien van Linda Lacombe, Christel Fechner, Goedele Demey, Jozefa Seynaeve, Lut Lambrecht en Gudrun de Vlam.

De finale halte van Kunstzomer (17-18/09 en 24-25/09) is in Bissegem en Marke waar in beide ontmoetingscentra, maar ook in de Verblijfshoeve en in de Rodenburgkapel tentoonstellingen plaatsvinden.

De tentoonstellingen zijn telkens te bezoeken op zaterdag en zondag van 14u tot 18u. Toegang is gratis. Het volledig overzicht van alle locaties, data en kunstenaars vind je op www.kunstzomer-leiestreek.be en in de handige programmabrochure die verkrijgbaar is online, in de Kortrijkse ontmoetingscentra en bij de diensten voor Toerisme in de Leiestreek en op shop.westtoer.be. Kunstzomer Leiestreek is een samenwerking tussen Toerisme Leiestreek vzw, Ont-dekking-s-rijzen vzw en stad Kortrijk.

www.kortrijk.be/kunstzomer