Noodhulp Haïti

 

Stad Kortrijk steunt slachtoffers Haïti

Haïti werd begin oktober hard getroffen door orkaan Matthew. De schade is niet te overzien. Door een gebrek aan drinkwater en sanitair ligt cholera op de loer. Ook wordt gevreesd voor hongersnood door de schade aan landbouwgewassen. Stad Kortrijk toont zich solidair met de slachtoffers en maakt €2.500 noodhulp vrij. Het geld gaat naar de ngo Protos die actief is in het getroffen gebied.

Op vier oktober werd Haïti hard getroffen door orkaan Matthew. Hevige winden en stortregens teisterden het eiland en veroorzaakten overstromingen en landverschuivingen. Vissersdorpen zijn ondergelopen door de hoge golven, zware regen heeft modderstromen veroorzaakt en waterlopen zijn uit hun oevers getreden. Vee is omgekomen, oogsten en voorraden zijn verwoest.

Haïti herstelt nog van de aardbeving van 2010 en 55.000 mensen wonen nog steeds in tijdelijke opvangplaatsen. De zuidelijke kust, waar de orkaan het ergst heeft huisgehouden, is ook een van de armste en meest dichtbevolkte regio’s van het land.

Protos is aanwezig in het getroffen gebied en stelde een vraag voor noodhulp voor Camp Perrin (en bijstad Thorbeck) in het zuiden en voor de vallei van Moustiques in het Noordwesten. In Camp Perrin leven 40.700 mensen, in de vallei leven er 44.000.

Protos werkte een herstelplan uit voor de getroffen regio. Met de hulp zal ze o.a. 

  • bestrijden en voorkomen van verdere cholera uitbraken in Camp Perrin en de vallei van de Moustiques
  • voorkomen van hongersnood in de vallei van de Moustiques door landbouwers een noodkit zaaigoed te geven.
  • herstellen van infrastructuur
  • sensibiliseren over hygiëne en sanering
  • ondersteunen van lokale autoriteiten in de coördinatie van de hulp

De bestrijding van cholera gebeurt via het uitdelen van hygiënekits (zie foto). Deze bestaan uit waterfilters, zeep en tabletten voor de ontsmetting van water. Deze inspanningen moeten drie maand worden volgehouden om cholera echt tegen te houden.

Om de hongersnood tegen te gaan in de vallei van de rivier Moustiques krijgen alle 375 landbouwers een zaaikit. Deze bestaat vooral uit bonen, maïs en ajuin wegens de hoge voedingswaarde en de snelle groei.

Naast het uitdelen van deze kits geven de personeelsleden van de lokale partners ook vorming over het gebruik ervan. Hiervoor worden hun werknemers die gespecialiseerd zijn in sociale engineering, gezondheid, landbouwondersteuning ingeschakeld.

De lokale coördinatie is in handen van personeel van PROTOS die ter plaatse werkt. Er wordt samengewerkt met lokale overheden en UNICEF.

Protos is een ngo gespecialiseerd in integraal waterbeheer. Ze werken rond drinkbaar water, sanitaire voorzieningen en landbouw. Sedert hun ontstaan zijn ze actief in Haïti.

www.protos.ngo

 

 

Zie ook

Grote Markt 54
8500
Kortrijk
+32 56 27 72 80
Nu gesloten
Meer
Alles weergeven
Opgemaakt op: 08/11/2016

Reactie toevoegen