Nieuwe Reepbrug op haar plaats

Gepubliceerd op Maandag 11 oktober 2021

Sinds februari 2021 bouwt De Vlaamse Waterweg nv, in samenwerking met stad Kortrijk, de gloednieuwe Reepbrug in Kortrijk. De brug wordt een fietsers- en voetgangersbrug tussen de hoek van de Burgemeester Schinkelstraat en de tip van het Buda-eiland. Langs beide oevers van de Leie zijn er een trap en een lift voorzien. Vandaag is het zover: de brug wordt op haar plaats gelegd.

Cruciale link

Doorheen de jaren werden de oevers van de Leie in Kortrijk verfraaid dankzij de werken aan de waterweg. Grotere schepen met drie lagen containers kunnen hier makkelijker passeren en de rivier speelt weer een hoofdrol in de beleving van het stadscentrum. De nieuwe Reepbrug heeft een architecturaal hoogstaand, maar tegelijkertijd sober ontwerp. De brug vormt een belangrijke link tussen diverse ontwikkelingen in het westen van Overleie, het Buda-eiland en de binnenstad. Denk hierbij aan de Kien, de herontwikkeling van de Eandis-site, ... De ontwikkelingen zetten in op een autoluw gebied met ruimte voor groen en verbindingen voor voetgangers en fietsers tussen het Astridpark en de Leie. Op termijn is ook nog ruimte voor ontwikkelingen op het Buda-eiland waarvoor de Reepbrug een belangrijke meerwaarde vormt.

Brugje komt zo

Bij de Leiewerken is fors ingezet op architectuur en de kwaliteit van de openbare ruimte. Het resultaat zijn beeldbepalende bruggen en nieuwe groene ruimtes en kades (Buda Beach, ecologisch park Kortrijk Weide, de verlaagde Leieboorden,…). Voor de Reepbrug werd opnieuw gewerkt met een ontwerpwedstrijd. Niet minder dan 8 voorstellen uit binnen- en buitenland werden ingediend.

Het ontwerpteam Ney&Partners, Arcadis en ontwerpbureau Omgeving werd geselecteerd. Ney&Partners is ook het bureau dat de Collegebrug ontwierp.

Het 60 meter lange bouwwerk werd begin september in twee delen geleverd op de Nijverheidskaai. Daar werden de onderdelen de afgelopen maand aan elkaar gemonteerd. Vandaag is het zover: de brug wordt op haar plaats gelegd.

Tip Buda krijgt nieuw stadspark

Ondertussen wordt ook volop gewerkt aan de realisatie van een nieuw stadspark op de tip van het Buda-eiland. Het nieuwe park krijgt een speelzone alsook een zuidgerichte ligweide. Op de tip zelf komt een uniek zitplatform dat een weids uitzicht geeft. Een nieuwe fiets- en wandelverbinding vanaf de Budastraat legt de link naar de nieuwe brug en verder naar de Kasteelbrug.

Omleiding tijdens de werken

Ook na de installatie van de brug moet er nog heel wat gewerkt worden. Omwille van de veiligheid zal de Nijverheidskaai afgesloten blijven tot midden november voor gemotoriseerd verkeer. Er wordt een omleiding voorzien via de Burgemeester Schinkelstraat, Rekollettenstraat en Gasstraat. Fietsers en voetgangers dienen zich op de rijbaan te begeven.

De brug in cijfers

Reepbrug in cijfers