Nieuwe, energiezuinige verlichting voor fietsas langs kaaien

Langs de Diksmuidekaai, Fabriekskaai, Nijverheidskaai en Vlaskaai staat hetzelfde type verlichting. De indirecte verlichting bestaat uit telkens een paal met 2 projectoren en een reflectieplaat. De laatste tijd zijn er heel wat problemen met deze verlichting.

Op vraag van Kortrijk keek Fluvius de volledige installatie na en stelde vast dat een groot deel van de toestellen onherstelbaar zijn. Dezelfde verlichtingstoestellen zijn niet meer verkrijgbaar.

Vanuit ons engagement  Kortrijk Klimaatstad en het plan om alle lichtingstoestellen tegen 2030 om te schakelen naar ledverlichting, kiezen we ervoor om de volledige verlichting langs  deze zone te vervangen door ledverlichting. Deze verlichting is een pak zuiniger en kan bovendien gedimd worden tijdens de nachtelijke uren.

In totaal worden er 58 nieuwe palen en verlichtingstoestellen geplaatst. Onder voorbehoud van een tijdige levering, zal de nieuwe verlichting geplaatst zijn tegen eind oktober.
Om de tussenperiode te overbruggen zocht de stad samen met Fluvius naar een tijdelijke oplossing voor de vele defecten. In de tweede helft van augustus plaats Fluvius tijdelijke verlichtingstoestellen. Deze komen daar waar meer dan 3 opéénvolgende lichtpunten defect zijn.

De nieuwe ledverlichting zal in werking zijn tegen 31 oktober, het tijdstip waarop het winteruur ingaat. De verlichting zal tussen 23 en 5 uur gedimd worden met 50%.