Nieuwe Deelfabriek

Gepubliceerd op Vrijdag 13 oktober 2023
Initiatieven in de Deelfabriek

Alles om te delen, ruilen en herstellen onder 1 dak

Op 13 oktober opende de nieuwe Deelfabriek in de voormalige brandweerkazerne aan de Rijkswachtstraat 5. Je vindt er 16 burgerinitiatieven die allemaal werken rond delen, ruilen en herstellen. Een 50-tal vrijwilligers zet er zich in om onze planeet een stukje duurzamer te maken en ons te laten ‘consuminderen’.

Duurzaam delen, liever lenen

De nieuwe Deelfabriek wordt ongetwijfeld een hotspot voor élke Kortrijkzaan. Ze promoot delen, ruilen en herstellen in plaats van bezitten. Dat doet ze ten eerste met een aantal vaste ‘winkels’. Zo kan je bij de Spelotheek speelgoed en spelletjes ontlenen. Bij de Instrumentheek is dat allerlei werkmateriaal. De sociale kruidenier De Vaart doet aan voedselherverdeling, net zoals Poezewoef dit doet voor dierenvoeding. Om sportkledij voor zowel groot als klein te ruilen, moet je bij Sportrijk zijn. In de Boekendeelkast vindt elke lezer een geschikt boek. Stal 13 zorgt ervoor dat je oude meubelen ‘gepimpt’ worden en er terug als nieuw uitzien. De vrijwilligers van de Fietskeuken helpen je graag om je eigen fiets te leren herstellen. Wil je kinderkledij ruilen? Dan ben je bij Swop & Go aan het juiste adres. Een kinderfiets ontlenen kan bij Tvelootje, en de Babytheek doet hetzelfde voor babyspullen.

Deelfabriek

Mini-Vork, maxi-lekker

Je leest het goed: de vele initiatieven zorgen ervoor dat je wel een tijdje zoet bent in de Deelfabriek. Even verpozen kan in de markthal waar je een ‘mini-VORK’ vindt. In dit jongste broertje van het ondertussen bekende volksrestaurant smul je van een kleine hap, zoals een croque-monsieur, tegen democratische prijzen. Ook takeaway is er mogelijk.

Activiteiten

Naast al deze vaste initiatieven is er een wekelijks of maandelijks aanbod. Zo kan je iedere week op woensdagnamiddag terecht in het Digipunt met al je digitale vragen en om oud ICT-materiaal binnen te brengen dat een nieuw leven verdient. Tijdens de Repair Cafés ben je welkom om kleine elektrotoestellen, kledij of je fiets te laten herstellen. Ook ontmoeting is een topprioriteit in de nieuwe Deelfabriek. Een mooi voorbeeld is Kinderpraat op donderdagvoormiddag, een ontmoetingsmoment voor ouders met jonge kinderen (0-3 jaar). Iets oudere kinderen genieten in de Speelfabriek dan weer van een mooi vrijetijdsaanbod.

Essa Awards

Op 16 november 2023 won de nieuwe Deelfabriek van Kortrijk in de Kroatische hoofdstad Zagreb de prestigieuze Europese prijs voor sociale dienstverlening. Deze jaarlijkse prijs gaat uit van het European Social Network (ESN) en Kortrijk won in de categorie 'sterke samenwerkingen'.

Meer info over de Europese prijs voor sociale dienstverlening

Jolien, Margot en Juliette

Jolien Sys is vaste klant

Bewuste keuze

Jolien Sys en haar dochters Margot (9) en Juliette (5) uit Marke hoef je alvast niet meer te overtuigen van de meerwaarde van de Deelfabriek. Zij zijn al jaren trouwe klant bij Swop & Go, de ruilwinkel voor kinderkledij, eerst voor Margot en later ook voor Juliette. Jolien: “Ik hoorde voor het eerst over het bestaan van de Deelfabriek via mijn vader, die vrijwilliger is bij de Fietskeuken en Tvelootje. Hij had een cursus fietsherstel gevolgd en wou zijn vrije tijd zinvol invullen. Elke maand probeer ik samen met de kindjes langs te gaan bij Swop & Go. Ik wil hen bewust maken dat je niet alles in een winkel hoeft te kopen. Zo leren ze dat niet alles vanzelfsprekend is in deze wereld. Bovendien dragen we ons steentje bij voor het milieu.” Ook Margot (9) vindt een bezoekje steeds fijn: “Het is leuk om zelf mijn eigen kleren te kiezen en om rond te kijken in de shop. Vooral de roze en blauwe kleedjes spreken mij aan.”

Allen daarheen

Jolien: “Swop & Go werkt met een eenvoudig systeem. Je ruilt kinderkledij en krijgt daarvoor een aantal bonnen waarmee je andere kleren kan kiezen. Het aanbod is heel divers en van goede kwaliteit. Alles hangt er mooi per maat. Ik vind er altijd mijn gading. Handig is dat je in elk seizoen wel voldoende aanbod vindt. Wil je in de winter op reis naar Spanje? Dan vind je er ook zomerkledij. Dat is niet in elke gewone winkel het geval.

Ik spoor regelmatig mijn vrienden aan om ook eens langs te gaan in de Deelfabriek, maar sommigen gedragen zich wat terughoudend. Ik begrijp nooit waarom. De vrijwilligers zijn superlief. Alle kleren worden ook meteen gecontroleerd op kwaliteit. Misschien kunnen de nieuwe locatie en de extra diensten voor heel wat mensen een reden zijn om het toch eens te proberen!”

Meer info over de Deelfabriek

Meer nieuws uit het stadsmagazine