Nieuwe cursus in Conservatorium: Muziekcultuur

Gepubliceerd op maandag 08 juni 2020
08 juni 202013 september 2020

In dit nieuwe vak neemt Katelijne Dessein de muziekliefhebber als een gids in een museum mee doorheen de wondere wereld van de klassieke muziek. Volg gratis proefles op vrijdag 12, 19 en 26 juni.

 

Bouwstenen

De cursus vertrekt vanuit een heldere kennismaking met de belangrijkste bouwstenen van de muziektaal: melodie, ritme, maat, tempo, stemvoering, bezetting, orkestratie, dynamiek… Deze basisbegrippen worden via praktische voorbeelden en luisterfragmenten toegelicht en bieden je zo meteen de juiste woordenschat om concreet over muziek te kunnen spreken. In de loop van 3 jaar krijg je eveneens een inzicht in de belangrijkste genres (vb. symfonie),  vormen (vb. rondo) en stijlen (vb. barok, impressionisme…)

 

Illustratie

De voorbeelden én uitvoeringen worden zorgvuldig gekozen uit de canon van de westerse muziekgeschiedenis, vaak verrijkt met beeldmateriaal. Zo leer je anders luisteren en telkens nieuwe dingen horen. Bovendien voegt het samen naar muziek luisteren iets toe dat zich moeilijk laat omschrijven…

 

Concertbezoek

Dit alles wordt gelardeerd met concertbezoeken, een bezoek aan MIM Brussel en een blik achter de schermen tijdens een of andere repetitie. Zoals in de cursus  muziekgeschiedenis, zoekt de lerares ook hier de samenwerking met Legato, Schouwburg Kortrijk en Wilde Westen. Ook een concert met Symfonieorkest Vlaanderen staat op het programma. Verder houden we het concertleven in het Kortrijkse in de gaten (het rijke kooraanbod, de hafabra, de zondagconcerten in Sint Maarten…) en komt  er één keer per jaar een gastmuzikant zijn instrument voorstellen.

 

Praktisch

De cursus Muziekcultuur loopt over 3 jaar en staat als vak op zich. Het is bocendien een ideale voorbereiding op de cursus muziekgeschiedenis. Technische voorkennis is niet vereist. Liefde én openheid voor klassiek volstaan.

Lesrooster 2020-2021:

  • Dinsdagavond van 18 tot 20 uur
  • Donderdagavond van 18 tot 20 uur
  • Vrijdagnamiddag van 14 tot 16 uur

 

Gratis proeflessen

Op vrijdag 12, 19 en 26 juni kan je telkens om 18.30 uur afstemmen op een gratis online proefles via Zoom.

Klik hier