Nieuw mountainbikeparcours op berm R8

Gepubliceerd op Vrijdag 10 november 2023

Het aanbod aan mountainbikeroutes wordt uitgebreid in Kortrijk. Voortaan kunnen mountainbikers en crossers op een unieke plek hun skills aanscherpen want op de middenberm van de R8 wordt een nieuw MTB-parcours geopend. 

Vraag naar uitbreiding mountainbikeroutes

Al jaren neemt de populariteit van fietsen toe in België, zeker in Vlaanderen. De wielerclubs schieten als paddenstoelen uit de grond en wielertochten zijn vaak in een mum van tijd uitverkocht. Ook mountainbiken en gravelen winnen aan populariteit, dat is de laatste jaren duidelijk te zien op fietsbeurs Velofollies. Zo groeit ook de nood aan parcours waar deze fietsers terecht kunnen. En daar komt nu eentje bij in Kortrijk-Noord.

De bal of eerder het wiel ging aan het rollen toen Stad Kortrijk gecontacteerd werd door initiatiefnemers Bram Decavel en Michaël Vannieuwenhuyze met het idee om van de middenberm van de R8 tussen Kortrijk en Kuurne een mountainbikeparcours te maken. Het gaat concreet over het stuk tussen de Heirweg en de Brugsesteenweg. Deze strook is ongeveer 750 meter lang en 100 meter breed en ligt pal op de grens van Kuurne en Kortrijk. Omdat er plannen zijn om op termijn de R8 door te trekken op deze strook is het parcours van tijdelijke aard en moet dit wijken eens de werken zouden starten.

Na de goedkeuring van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Stad Kortrijk konden de initiatiefnemers aan de slag om een parcours te bouwen, maaien en snoeien. Het inrichten van het parcours kon pas van start gaan dit najaar omdat de snelle groei van het groen zou verhinderen dat het parcours lang zou standhouden. Tijdens deze herfst en winter is er voldoende tijd om het parcours in te rijden zodat het niet wordt overwoekerd in de lente en zomer.

Parcours moet een lus van 3 km worden

Het parcours is momenteel nog 1 richting van de inrit aan de Heirweg tot aan de uitrit aan de Brugsesteenweg en is 1,6 km lang. Er wordt verder gewerkt om de lus helemaal rond te krijgen tegen het voorjaar van '24 zodat er finaal een parcours van 3 km zal zijn dat meerdere malen na elkaar kan afgelegd worden. 

Het groen tussen de rijstroken van de R8 nodigt uit tot een avontuurlijke rit. Het hoogteverschil is perfect voor een uitdagende beklimming of een intense afdaling. De bomen zijn ideale ijkpunten om in een mooie lus rond te kunnen draaien. Een uitstekende speeltuin dus voor mountainbikers of veldrijders die op zoek zijn naar een lang en technisch fietsparcours waar ze niet in aanraking komen met ander verkeer.

Veiligheid voor de gebruikers primeert. Het parcours is vlot en veilig bereikbaar, op alle hoeken van de berm staan verkeerslichten waardoor de oversteekplaatsen veilig zijn voor fietsers en er wordt steeds meer dan voldoende afstand gehouden van de rijstroken van de R8. Bovendien past deze route in een breder netwerk van fietsroutes in Kortrijk en Kuurne. Via Heule kan perfect aangesloten worden op de route door de Warande. Richting Kuurne kan een route uitgetekend worden door de Brugsesteenweg om dan via het Sportpark aansluiting te maken met het toekomstige bike park op de Hippodroom.