Muzikale Ontdekkingstochten: Romantische Symfonieën

Gepubliceerd op Maandag 16 november 2020

Voor het vijfde jaar op rij neemt Beatrijs Van Hulle je mee op een muzikale ontdekkingsreis doorheen de cultuurgeschiedenis. De tweede lessenreeks van dit schooljaar gaat over de bloei en ontwikkeling van de romantische symfonieën in de 19e eeuw. Elke lessenreeks bestaat uit drie sessies en vraagt geen voorkennis. Door het begeleid beluisteren van klassieke muziek geeft Beatrijs je sleutels om de muziektaal beter te begrijpen en door te dringen tot de schoonheid van muzikale meesterwerken.

In de vorige reeks belichtten we Beethoven als de grote vernieuwende heraut van verschillende aspecten van de romantische symfonie. In de 19e eeuw produceerden de grote componisten slechts een beperkt aantal symfonieën. Het waren vaak echte monumenten die niet meer hoofdzakelijk als entertainment dienden. De orkestbezetting nam aanzienlijk toe en was niet meer beperkt tot het orkest dat de koning of de aristocratische opdrachtgever kon betalen.

Door de democratisering kwam nu ook de burger aan bod in grotere zalen. Soms kregen de werken een uitgebreid, literair programma mee. Het baanbrekend werk in dit opzicht was de Symphonie fantastique van Berlioz, met een schilderend revolutionair orkest. Invloed van de volksmuziek vinden we in de populaire Symfonie uit de Nieuwe Wereld van Dvoràk. Extra aandacht gaat naar Mahler. Hij verkende de grenzen van de klassieke symfonievorm. De meeste van zijn symfonieën zijn groots van structuur, hebben een tijdsduur van minstens een vol uur en doen een beroep op maximale orkestrale middelen. In navolging van Beethovens 9e symfonie maakte hij ook gebruik van zangstemmen.

 

Lessenschema
  • 16 januari 2021: Schubert, Mendelssohn, Berlioz
  • 30 januari 2021: Brahms, Tsjaikovski, Dvorak
  • 6 februari 2021: Mahler

Alle lessen vinden plaats in het Conservatorium (lokaal A3/12) van 14 tot 16.30 uur.

Leerlingen van de klas muziekgeschiedenis van het Conservatorium volgen de lessen gratis. Voor andere geïnteresseerden is de kostprijs € 15 voor één les of € 40 voor één lessenreeks. Inschrijven kan via reservatie.conservatorium@kortrijk.be met vermelding van naam, adres, contactgegevens en de les(sen) die je wenst te volgen.