MuziekBoutique

21 februari 201911 juni 2019

In 2018 vierde de muziekafdeling van de Kortrijkse bibliotheek haar 50-jarig bestaan. Doorheen de jaren groeide een indrukwekkende verzameling van zo’n 27.000 elpees, 27.000 singles en ruim 75.000 cd’s.

Om deze unieke collectie in de kijker te zetten, organiseert de bib dit voorjaar met MuziekBoutique een programma rond, over en mét muziek. Kenners en liefhebbers zullen er luisteren naar en praten over één bepaald genre, artiest, groep of componist. Voor al wie houdt van muziek, benieuwd is naar anekdotes of van een rustige muzikale avond in gelijkgestemd gezelschap wil genieten.

Programma

Wouter Bulckaert bijt de spits af op 21 februari met JJ Cale, de eigenzinnige Amerikaanse singer-songwriter en grondlegger van de Tulsa-sound. Hij brengt met 3 collega-muzikanten tien essentiële Cale-songs.

Op 21 maart is er de JTOTHEC-workshop samplen met vinyl. Muzikant, streekgenoot en samplewizard Jonas Casier brengt je aan de hand van de omvangrijke vinyl-collectie de kneepjes van het vak samplen bij.

Op 18 april loodst Piet De Pessemier (Mad About Mountains, Krakow, Monza) je met live-muziek en anekdotes door het hobbelige parcours van Neil Young. Herman Verbeke, Neil Young-kenner en auteur van ‘Neil Young en ik’, stelt zijn nieuwste boek ‘Art of Gold’ voor.

Op 9 mei duikt Frederik Goossens (docent jazzgeschiedenis Conservatorium Gent, muziekjournalist en muzikant) in de jazz. Geschiedenis, terminologie, muzikanten, bebop-hardbop-swing-freejazz-acidjazz, alles wordt duidelijk. Opgeluisterd met fragmenten uit de rijke collectie jazz-LP’s van de bib.

Op 11 juni staat Lou Reed in de kijker. Hij was geen doorsnee muzikant. Geïnspireerd door schrijvers en dichters bezong hij onderwerpen die hard, pijnlijk en confronterend zijn. Johan Braeckman (filosoof, hoogleraar wijsbegeerte UGent) heeft het over Lou Reed en het existentialisme in de rock ‘n’ roll.

Praktisch

De MuziekBoutiques vinden telkens plaats om 19.30 uur in de centrale bib in de Leiestraat. Kaarten kosten € 5 en kan je kopen via Uit in Kortrijk. De snelste vijf inschrijvers krijgen er bij aankoop van een ticket een vrijkaart voor een MuziekBoutique naar keuze bovenop.

Lees hier meer over