Minder zwerfkatten, minder dierenleed

Gepubliceerd op Maandag 20 februari 2023
zwerfkatten

Wist je dat het wettelijk verplicht is om je huiskat te laten steriliseren of castreren? Deze eenvoudige ingreep beperkt het aantal zwerfkatten. En dat is niet enkel goed nieuws voor ons, maar vooral voor de diertjes zelf.

Voorkom kittenboom

Een koppeltje katten kan op een jaar tijd makkelijk acht jongen ter wereld brengen. Een onverwacht nest kittens is meestal geen geschenk. Als je er zelf niet voor kan zorgen, moet je op zoek naar andere bereidwillige baasjes. In het slechtste geval breng je ze naar een dierenasiel, maar laat ze in geen geval aan hun lot over. Zwerfkatten zijn vaak het slachtoffer van ondervoeding, koude, ziekte of menselijke vijandigheid. Ze kunnen bovendien geluids- en geurhinder veroorzaken.

Enkel voordelen

Je kan dit allemaal voorkomen door je kattin te laten steriliseren en je kater te laten castreren. Dat brengt ook enkele andere voordelen met zich mee. Katers blijven even energiek, maar worden tegelijk socialer en aanhankelijker. Ze gaan minder vaak op pad en stoppen met urineren om hun territorium af te bakenen. Kattinnen worden dan weer niet langer krols en lopen minder risico op gezondheidsproblemen zoals melkkliertumoren.

Enkele tips

  • Dwaalt er een poes rond in je tuin, maar twijfel je of het een zwerfkat of een huiskat is? Wilde katten zien er vaak onverzorgd, ziek of gewond uit. Ze laten zich moeilijk aaien of oppakken. Een gesteriliseerde of gecastreerde straatkat heeft een knipje in het linkeroor.
  • Een dakloze poes gespot? Meld het via het gratis nummer 1701. Dierenasiel De Leiestreek komt ze ophalen om te castreren of steriliseren. Nadien wordt de wilde viervoeter opnieuw in zijn bekende omgeving teruggeplaatst.
  • Denk goed na vóór je een poes in huis haalt, zodat je die later niet verwaarloost. Een huisdier vraagt tijd, aandacht en brengt kosten met zich mee.

Meer info over zwerfkatten

Meer nieuws uit het stadsmagazine