Meerstemmig en avontuurlijk stadsfestival Memento in de binnenstad

Gepubliceerd op Woensdag 15 februari 2023

Op 17, 18 en 19 maart organiseert de Openbare bibliotheek het Memento Festival. Memento brengt kunstenaars, culturele spelers, boekhandels en lezers met elkaar in contact rond het actuele thema 'werk & productiviteit'. Astrid Haerens , Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk en festivalambassadeurs Wim Opbrouck, Radna Fabias en Zarissa Windzak zorgen voor een gevarieerd programma.

In aanloop naar het festivalweekend verschijnen in de binnenstad op gevels, borden en stickers vragen die de voorbijgangers uitnodigen om na te denken over werk en productiviteit. Ook op sociale media komt het thema tot leven.

“We leven in een tijd waarin productiviteit belangrijk is. We hebben het altijd ‘druk’, tonen op sociale media waar we allemaal mee bezig zijn, vinden onze identiteit en onze eigenwaarde in ‘wat we doen’, we tracken hoeveel we sporten en wat we eten. Er zijn veel burn-outs. Tegelijk is er – zeker sinds corona – een bewustwording over productiviteit en werk. Er wordt opgeroepen tot vertraging, meer tijd, stilte, offline gaan en een betere work-life balance.” - Astrid Haerens, Letterzetter

Muziekliefhebbers kunnen op vrijdag 17 maart naar Roosbeef (Wilde Westen) en een urban night of hiphop met De Stroate. Op zaterdag 18 maart is er het Jeugdboekenfeest (Bibliotheek) met auteursontmoetingen, voorleesmomenten, een fantasy boekenmarkt en workshops rond world building en collagekunst. 's Middags nodigen Wim Opbrouck en Wilfried De Jong het publiek uit te praten over wat hun job boeiend, verrijkend of onderbelicht maakt in Boekenhuis Theoria. ’s Avonds is er een ontdekkingsparcours in de binnenstad met voorstellingen, panelgesprekken, installaties, slam poets en expo’s op unieke plaatsen zoals het voormalige woonhuis van Guido Gezelle, de Broeltorens en de Begijnhofkapel. Op zondagochtend eindigt het festival met een auteursontmoeting van Het Penhuis.

De ticketverkoop van Memento Festival start op 15 februari 2023. Wie meerdere voorstellingen combineert, krijgt korting. Je ontdekt het volledige programma op www.mementofestival.be. Daar kan je zélf je weekend samenstellen of kies je voor een smaakprogramma van de ambassadeurs. Wie zich hierbij wil laten helpen, kan terecht bij Ticketservice of in de Openbare Bibliotheek van Kortrijk.