Leslie en Dominique bouwen mee aan het Kortrijk van morgen

Gepubliceerd op Donderdag 19 mei 2022
Collega's op de fiets aan Kortrijk Weide

Leslie Ramboer en Dominique Ketels zetten zich dagelijks in voor de Kortrijkzanen: Leslie als coördinator van projecten lokaal sociaal beleid, Dominique als teamverantwoordelijke publieke ruimte. De stad Kortrijk zet volop in op diversiteit en kansen. Daar zijn deze twee fiere medewerkers een voorbeeld van: “Kortrijk kijkt naar de mensen, minder naar het papiertje dat erbij hoort.”

Leslie ziet zichzelf als een sociaal architect. “Ik bouw mee aan sociale projecten, maar heb na een bepaald project nood aan iets nieuws.” Net daarom is de stad Kortrijk een ideale werkgever voor haar. “De kansen en groeimogelijkheden, zowel als mens als professional, zijn enorm.” Getuige daarvan is het indrukwekkende parcours dat ze aflegde binnen de stadsdiensten. Dat begon in 2007 als trajectbegeleider voor werkzoekenden, waarna ze overstapte naar de buurtwerking van de stad. Daar werkte ze vijf jaar met het oog op het versterken van de sociale cohesie in de wijk Sint-Jan. Nog eens vijf jaar later maakte ze de overstap naar het team ‘vrije tijd’. “Intussen ben ik projectmanager ‘Jong Kortrijks Talent’, waarbij we aan preventie doen rond vroegtijdig schoolverlaten.”

Een heel ander verhaal horen we bij Dominique, die sinds 2006 doorgroeide van arbeider bij de verkeersdienst tot teamverantwoordelijke publieke ruimte. “Toen ik bij de stad begon had ik wel de ambitie om telkens verder vooruit te kijken, maar ik wist op voorhand niet wat welke kansen zich wanneer zouden aandienen. Ik ben stelselmatig doorgegroeid en kreeg telkens meer verantwoordelijkheid. Dat is voor mij een drijfveer om in mijn job elke dag het onderste uit de kan te halen.”

Impact

Een gemeenschappelijke deler tussen Leslie en Dominique is de impact die ze als stadsmedewerker kunnen realiseren, elk op hun manier. Dominique is dagelijks bezig met het verbeteren en opwaarderen van de publieke ruimte ten dienste van bewoners en bezoekers. Onlangs greep Leslie de kans om nog een stapje verder te gaan dan wat haar huidige takenpakket voorschrijft, en werd ze coördinator voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de stad. “De positieve impact die je kan realiseren op het leven van mensen is enorm. Dat is een constante in elke functie die ik bij de stad heb gehad.”

Collega's poseren op een trap

Opleidingen

Wie een loopbaan wil uitbouwen bij de stad Kortrijk, kan daarbij op de nodige ondersteuning rekenen, zo ervaarde Dominique. “Op het moment dat ik ploegbaas werd, kwam er zeer veel ondersteuning vanuit de stad in de vorm van opleidingen, over allerlei algemene of specifieke thema’s. Die voorziet de stad altijd voor leidinggevenden. En er is ook ondersteuning vanuit de hr-dienst als je op eigen initiatief opleidingen voorstelt. De stad doet er alles aan om je rugzak te vullen.”

En die rugzak is bij Leslie intussen zeer uitgebreid. “Ik ben een echte dossiervreter, dat is telkens mijn manier van werken geweest in mijn verschillende functies bij de stad. Als je een sterk dossier opbouwt, dan wordt er naar je geluisterd. Maar het opbouwen van die deskundigheid en kennis is voor een stuk ook je eigen verantwoordelijkheid”, vindt ze. Tegelijk krijgt ze hiervoor veel steun vanuit de stadsdiensten. “Ik volg regelmatig studiedagen om mijn kennis te verbreden.”

Voordelen

Dominique stuurt als teamverantwoordelijke dagelijks zo’n 60 mensen aan, wat hij persoonlijk een meerwaarde vindt. “Je werkt samen met zoveel verschillende karakters. De waardering die je daarbij krijgt – en de feedback – geven mij de meeste voldoening.” Zelf kreeg Dominique al verschillende kandidaten over de vloer voor een sollicitatie bij de stad. “Het eerste wat ik doe is het stereotype beeld van de mensen doorprikken: de tijden waarin overheidsdiensten stug en oubollig waren, zijn voorbij. De doorgroeimogelijkheden tonen aan hoe dynamisch een stadsbestuur is en dat je werkelijk alle richtingen uit kan, zolang de goesting er maar is.” Daar sluit Leslie zich volmondig bij aan: “Je moet creatief en dynamisch zijn, als een bruggenbouwer tussen de mensen en de stad. Wie daartussen in het midden staat, komt hier zeker aan zijn trekken.”

Word jij de nieuwe collega van Leslie en Dominique? Ontdek onze vacatures.