Kuurne-Brussel-Kuurne schrijft een nieuw hoofdstuk

Gepubliceerd op Maandag 06 november 2023

De organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne komt aan het eind van het wielerseizoen 2023 met nieuws dat de koersfanaten al reikhalzend zal doen uitkijken naar de start van het voorjaar eind februari. De start van de openingsklassieker op zondag zal voortaan in Kortrijk plaatsvinden.

De finale door het centrum van Kortrijk brengt al meer dan 10 jaar veel wielerliefhebbers op de been in het centrum van de stad. De koersorganisatie is zich daar natuurlijk ook van bewust en ziet in dat dit perspectieven biedt voor de verdere uitbouw en professionalisering van de koers. Het organisatiecomité en het stadsbestuur van Kortrijk willen daarom vanaf 2024 de start van Kuurne-Brussel-Kuurne in Kortrijk organiseren.

Voorgeschiedenis

Een eerste toenadering tussen Kuurne-Brussel-Kuurne en stad Kortrijk was er al in 2010 toen er 2 korte passages door Kortrijk in het parcours werden opgenomen. In 2012 werd die passage verder uitgebreid met o.a. een doortocht aan de Grote Markt. In 2022 werd het parcours in Kortrijk grondig hertekend met een binnenkomst van de lokale ronde via Bellegem en de Beerbosstraat, de laatste kasseistrook van de koers. 

Starten op de Grote Markt van Kortrijk

Volgend jaar in 2024 is er dus opnieuw een aanpassing aan de koers die steviger verankerd wordt in Kortrijk, echter niet in de lokale passages, die blijven onveranderd. Met de voorstelling van de ploegen en de startplaats van de klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne voor eliterenners op de Grote Markt wil stad Kortrijk zich nadrukkelijk als koersstad profileren.

De organisatie van Kuurne-Brussel-Kuurne ziet graag de start van de koers landen in stad Kortrijk met het oog op de toekomst. Om te kunnen blijven concurreren met de andere voorjaarskoersen moest er iets veranderen aan het startgebeuren van de koers. De nieuwe startplaats moet het mogelijk maken om een sterkere VIP-werking te organiseren, op termijn een internationale dameskoers toe te voegen aan het  programma en meer beleving te creëren rond het startgebeuren voor wielerliefhebbers. Het zal bovendien de uitstraling van de koers alleen maar goed doen en ook de financiële slagkracht van de koers verhogen.