Kortrijkse hiphopartiest Sabar tekent platencontract bij muzieklabel Top Notch

Gepubliceerd op Zaterdag 01 mei 2021
Sabar

"Geduld hebben, geloven in jezelf en hard werken"

Het gaat hard voor de zeventienjarige hiphopartiest Sabar. In 2019 rapte hij nog op Kortrijkse pleintjes. Afgelopen zomer tekende hij een contract bij muzieklabel Top Notch. Hij blaakt van zelfvertrouwen en is tegelijk realistisch: “Je dromen bereik je niet zomaar.”

Pleintjes

Ahmed Bouchama Sabar is de oudste van 5 broers. Hij is geboren in Marokko, maar migreerde in 2011 met zijn gezin naar Limburg. Enkele jaren later verhuisden ze naar West-Vlaanderen. Zijn Limburgs accent is hij nog niet helemaal kwijt. “Sinds mijn 15e ga ik naar school in Kortrijk. Na school ging ik altijd voetballen of gewoon chillen met mijn vrienden op de pleintjes in de stad of bij AjKo. We waren toen ook al bezig met hiphop.”

Eerste stapjes

“De eerste keer dat ik zelf begon te rappen was eerder toevallig. Ik stuitte op een leuke beat en dacht van: weet je wat, ik ga daar gewoon eens iets proberen bij te schrijven. Mijn teksten kunnen over van alles gaan. Meestal zijn het gewoon dingen die ik meemaak: een relatie die fout loopt, een grappig woord dat ik ergens tegenkom, of mijn favoriete voetbalploeg zoals in mijn eerste single Madridista.”

Sociale media

“Twee jaar geleden begon ik muziekclips op Instagram en Youtube te plaatsen. Na een paar maanden steeg het aantal volgers opmerkelijk. Ik werd uitgenodigd door producers met een eigen studio. De kwaliteit van mijn opnames verbeterde daardoor aanzienlijk. Begin 2020 werd ik gecontacteerd door de Nederlandse radiozender FunX. Ik mocht er een livesessie doen. Maar net in het weekend dat ik naar Nederland zou gaan, gingen de grenzen dicht door corona.”

Top Notch

“Dat was een ferme domper, maar gelukkig kreeg ik in juni een herkansing. Mijn passage bij FunX ging niet onopgemerkt voorbij. Het grootste hiphoplabel van de Benelux, Top Notch, bood me een contract aan nadat ze me op FunX gehoord hadden. Top Notch is bekend van onder andere Zwangere Guy, Tourist LeMC en Coely. Ik hoop de volgende grote Belgische naam in dat lijstje te kunnen worden. De eerste uit West-Vlaanderen!”

Geduld

“Je zou kunnen zeggen dat corona voor mij positief is geweest. Het was een pauze van het gewone leven waarin ik me maandenlang kon voorbereiden op mijn grote kans om opgemerkt te worden. Want daar geloofde ik echt in: dit was écht mijn kans! Mijn geduld werd wel serieus op de proef gesteld. Maar geduld hebben is voor mij een belangrijke deugd. Mijn familienaam is trouwens Sabar, wat toevallig ook geduld betekent in het Arabisch. Het is mijn artiestennaam geworden.”

Prille carrière

“Mijn geduld werd daarna opnieuw op de proef gesteld. Toen ik nog geen contract had, bracht ik mijn muziek altijd meteen uit nadat ik die gemaakt had. Nu kan dat niet meer. Top Notch heeft een strategisch plan voor mijn muziek. Daardoor kon ik een half jaar lang niets uitbrengen. Mijn vrienden wisten wel waar ik mee bezig was, maar mijn volgers op Instagram en Youtube haakten stilaan af. Tot begin maart. Toen kwam mijn eerste officiële single uit.”

Geloof

“Intussen bracht ik heel wat tijd door in de studio en staan er een heleboel nieuwe nummers klaar om gereleaset te worden. Maar dat is voor na de ramadan, want nu staat bezinning centraal en dat gaat niet goed samen met moderne muziek. Ik ben opgevoed in een gelovig gezin en heb veel respect voor de overtuigingen van mijn familie. Hopelijk volgen na de ramadan ook versoepelingen van de coronamaatregelen, want ik verlang enorm om op te treden. En kijk dan maar uit, want Sabar komt eraan!”