Kortrijk wint Slim in de Stad-prijs van de Vlaamse overheid

Vandaag mocht de Stad Kortrijk opnieuw een prestigieuze prijs in ontvangst nemen voor haar mobiliteitsbeleid: de Slim in de Stad-prijs van het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid. De burgemeester en schepen van Mobiliteit/Parkeerbeleid ontvingen de prijs in het Vlaams parlement uit handen van Vlaams minister Homans. Dit naar aanleiding van het evenement '15 jaar stadsmaken en een vooruitblik op de slimme stad van morgen'.

Het parkeer- en mobiliteitsbeleid van de stad Kortrijk en parkeerbedrijf Parko wordt nogmaals in de bloemetjes gezet nadat de stad reeds een Smart City Award van technologiefederatie Agoria mocht ontvangen in 2014 en recent nog in 2017. De stad Kortrijk won ook in 2014 al de voorloper van de Slim in de stad-prijs, de Thuis in de stad-prijs, voor het programma Kortrijk Spreekt / Iedereen Spreekt met het Armoedebestrijdingsplan. De stad krijgt dus volop erkenning voor zijn vooruitstrevende en slimme beleid op tal van domeinen. Telkens met concrete resultaten voor de inwoners en bezoekers van de stad.

Dit is de motivatie van de jury:

“Het concept van de stad Kortrijk start vanuit het hart van een ‘smart city’: de mobiliteit aanpakken via een geïntegreerd dataplatform, waar verschillende applicaties op draaien en verschillende mobiliteitsoplossingen gecreëerd worden. Het heeft in het bijzonder ook oog voor fietsers en andere zwakke weggebruikers en laad- en losverkeer. De burger (zowel als automobilist, fietser en voetganger) zal ook direct de effecten ervan voelen. De stad stelt het platform open naar andere steden. Er wordt proactief nagedacht omtrent het toenemend fietsgebruik (d.m.v. de mogelijkheid voor extra fietsinfrastructuur), er is aandacht voor de stedelijke logistiek als een belangrijke volgende stap, en er wordt ingezet op open en real-time data. Het concept wordt politiek gedragen binnen de stad en creëert een constructieve samenwerking met privépartners (bijvoorbeeld een ondergrondse parking die zowel openbaar is als gedeeld wordt met een woonzorgcentrum). De jury is van oordeel dat de stad Kortrijk een globale oplossing voor mobiliteit aanbiedt. De stad volgt al gedurende enkele jaren een consequent mobiliteitsbeleid en dit begint zijn vruchten af te werpen. Er wordt op een consequente en continue basis met technologie aan de slag gegaan.“

Stad en Parko realiseren een visie op parkeren van A tot Z, met vier belangrijke prioriteiten.

    1. Comfortabele fietsaccomodatie, gefinancierd met inkomsten uit autparkeren.
    2. Auto’s ondergronds, groen bovengronds.
    3. De juiste auto op de juiste plaats: 600 Shop & Go plaatsen en digitaal bewonersparkeren.
    4. Een mobiele website met het volledige fiets- en autoparkeeraanbod.
Opgemaakt op: 13/02/2017

Reactie toevoegen