Kortrijk Weide genomineerd voor de European Green Cities Award

Gepubliceerd op Woensdag 13 oktober 2021

Kortrijk zal met Kortrijk Weide België vertegenwoordigen in de Europese eindstrijd voor de Green Cities Award 2021. Het nieuwe stadsdeel neemt het op tegen de groenprojecten van 12 andere Europese deelnemers. Met de realisatie van Kortrijk Weide werd een vervuilde grimmige site omgevormd tot bruisende, groene en duurzame omgeving waar onder meer het nieuwe ecologische Mandelapark, evenementenplein en Hangar K terug te vinden zijn.

Het gerealiseerde project Kortrijk Weide werd genomineerd omwille van de meerwaarde van deze nieuwe stadssite voor de biodiversiteit in de stad, het versterken van het sociaal weefsel, het boosten van de (lokale) economie en de klimaatrobuustheid van het totaalconcept.  Kortrijk Weide zorgt op één locatie voor het samenkomen en samengaan van allerlei verschillende functies. Naast het 2,9ha grote ecologische Mandelapark biedt Kortrijk Weide met Hangar K ook ruimte voor startende ondernemingen, een nieuwe multifunctionele stadshal, het nieuwe zwembad, het evenementenplein, waar onder meer De Warmste Week plaatsvond, en de evenementenhal Depart.

2,9 ha ecologisch stadspark in het centrum van de stad

Het is met name het ecologische Mandelapark die voor een duurzaam en biodivers totaalconcept zorgt en de nominatie voor de award European Green Cities binnenhaalde. De groenzone wordt extensief beheerd. Dit betekent dat er zo weinig mogelijk ingegrepen wordt op de natuurlijke ontwikkeling van de parkzone. Na enkele jaren vertoont het park een sterke soortentoename en diversiteit van zowel planten als dieren.  Het bufferbekken zorgt voor de opvang en vertraagde afvoer van het water die hoger op de site neervalt en geeft uit op de watertuin die kinderen een plek voorziet om te kunnen ravotten. De overdekte zitplaats met opvallend groendak, een knipoog naar de oude Vlasschuren langs de Leie, is nu al een populaire plek geworden in Kortrijk.

De award is een initiatief van het Europese promotieproject ‘More Green Cities for Europe’. Het project loopt drie jaren (2021-2023) en wordt uitgerold in 13 Europese landen waaronder België. In België voert de sierteelt- en groenfederatie (AVBS) het project uit in samenwerking met het Vlaams Agentschap voor Landbouw- en Visserijmarketing (VLAM). De winnaar van de tweede editie van de European Green Cities Award wordt bekend gemaakt begin december. De prijsuitreiking zal online gevolgd kunnen worden op https://thegreencities.eu/award/

Het ontwerp van Kortrijk Weide kwam tot stand door een samenwerking van de stad Kortrijk, landschapsarchitect Denis Dujardin en studiebureau Tractebel-Engie.