Kortrijk scoort sterk op kleuterparticipatie

Gepubliceerd op Maandag 01 maart 2021
Adelheid Seynnaeve

Met maar liefst 2714 van de 2783 Kortrijkse kleuters die naar school gaan, scheert de kleuterparticipatie hoge toppen. Met dat cijfer staat Kortrijk op kop bij de Vlaamse centrumsteden.

Om misverstanden uit de wereld te helpen: bij kleuterparticipatie draait het niet om kleuters die zelf beslissen over de kleur waarin hun klasje geverfd wordt. Wel gaat het over het percentage kleuters dat aanwezig is op school, uitgerekend in halve dagen. De Kortrijkse cijfers op vlak van kleuterparticipatie zijn voor het tweede jaar op rij uitstekend.

Gelijke kansen

Dat is goed nieuws. Aanwezigheid in de kleuterklas heeft een grote impact op de toekomst van het kind. Kleuters die minder naar school gaan, lopen op lange termijn een hoger risico op schooluitval. Ook de kansen op een hoger diploma dalen in dat geval. Kleuterparticipatie vormt daarom een belangrijke hefboom voor gelijke kansen voor elk kind.

Adelheid Seynnaeve

De Kleine Kunstgalerij zet in op kleuterparticipatie

Adelheid Seynnaeve is directrice van basisschool De Kleine Kunstgalerij. Ze licht toe waarom haar school, net zoals heel wat andere Kortrijkse scholen, inzet op kleuterparticipatie: “We streven ernaar dat kleuters vanaf 2,5 jaar zoveel mogelijk naar school komen. We zien dat kinderen soms op die leeftijd al een achterstand hebben. De redenen daarvoor zijn divers. Kleuters die in een appartement opgroeien, kunnen bijvoorbeeld op motorisch gebied minder kansen krijgen. Het gaat dus over meer dan alleen de cognitieve ontwikkeling. Vanaf 2,5 jaar naar de kleuterklas gaan, is dé manier om de totaalontwikkeling te bevorderen.”

“We zien een relatie tussen het schoolse verleden van de ouders en de mate waarin ze hun kleuters naar school sturen. Ouders die zelf geen kleuteronderwijs volgden, zien er niet altijd het nut van in. Bij deze ouders zetten we in op een individuele benadering. Het is vooral zaak om hen te overtuigen met praktische voorbeelden. We leggen grondig uit hoe we hier te werk gaan. De kinderen maken snel vorderingen door samen te spelen en door hun fantasie te stimuleren. Onze inspanningen werpen vruchten af en we zien de participatiegraad alleen maar toenemen.”

Naar school in Kortrijk

De Kleine Kunstgalerij