Kortrijk schakelt (deels) naar code oranje

Gepubliceerd op woensdag 14 oktober 2020

De coronacijfers in ons land gaan opnieuw de hoogte in. Dit zorgt voor nieuwe strengere federale richtlijnen. Ook in Kortrijk worden de maatregelen intussen aangescherpt. 

Code oranje van kracht in sportsector

Vanaf vandaag (14 /10) is code oranje van kracht in de sportwereld. Wat betekent dit voor de Kortrijkse sportclubs en sporters? Kort samengevat zijn dit de 2 belangrijkste veranderingen:

1. Alle indoorsportactiviteiten waarbij geen 1.5m afstand kan bewaard worden, zijn tijdelijk verboden voor iedereen ouder dan 12 jaar.

2. Alle kleedkamers sluiten, behalve in zwembaden. Douches zijn dus ook niet meer toegankelijk in de stedelijke sportcentra. Ook niet voor outdoor sporters.

Wat betreft punt 1 komt dit erop neer dat wedstrijden indoor niet langer kunnen plaatsvinden. Trainingen kunnen wel nog doorgaan, zolang 1.5m afstand gegarandeerd blijft. Voor kinderen tot en met 12 jaar verandert er niets. Voor outdoor sporten verandert er voorlopig niets.

Verder gelden nog steeds dezelfde regels in en rond de sportcomplexen van de stad: Registratieplicht bij het betreden van het sportcomplex. Mondmaskerplicht in de gebouwen, uitgezonderd op het sportterrein. Publiek mag slechts beperkt aanwezig zijn, maximum 200 indoor en 400 outdoor. In de praktijk is dit voor alle sportcomplexen veel minder, zowel binnen als buiten. Zeker het publiek dient ten allen tijde een mondmasker te dragen. Cafetaria's blijven tot nader order open en moeten de geldende horecarichtlijnen volgen. Dit betekent bubbels van 4.

De volledige uitleg over de maatregelen en interpretaties code oranje zijn te vinden in de protocollen op https://www.sport.vlaanderen/sporten-in-tijden-van-corona/

Kleurcode voor sport

Jeugdwerking schakelt over op code oranje

Vanaf vandaag (14/10) schakelt ook het jeugdwerk over op code oranje. Net als bij code geel wordt een groot deel van de jeugdwerkregels die gelden sinds de zomer doorgetrokken. In kleurcode oranje verkleint de bubbel voor +12-jarigen bij binnenactiviteiten naar 20 kinderen of jongeren. Het dragen van een mondmasker is tijdens die activiteiten verplicht. Voor buitenactiviteiten blijft een bubbel van 50 mogelijk en moet geen mondmasker gedragen worden.

Aangepaste capaciteit moet nieuwe lockdown voor cultuur- en eventlocaties vermijden

Stad Kortrijk heeft er tijdens de coronacrisis steeds alles aan gedaan om cultuur en evenementen toch te kunnen laten plaatsvinden. In het voorjaar was er bijvoorbeeld met Sinksen In De Wolken een digitale versie van het stadsfestival, in de zomer werd in de Schouwburg een vlakke vloer geïnstalleerd en vorige maand werd met Depart XXL een coronaproof evenementenplein gebouwd. Ook nu de cijfers er terug slechter uitzien, neemt Kortrijk de nodige maatregelen om te vermijden dat de sector opnieuw in een volledige lockdown moet belanden.

Om de verspreiding van het virus verder in te dijken, neemt Stad Kortrijk de beslissing om de capaciteit aan te passen van de cultuur- en eventlocaties die een ministeriële toelating hadden om de capaciteit hoger te leggen. Die toelating hield in dat men de aantallen van 200 indoor of 400 outdoor mocht overschrijden. Door de capaciteit nu bij te stellen kunnen de sociale afstandsregels beter gehanteerd worden en kan de veiligheid maximaal gegarandeerd worden. Schouwburg Kortrijk zal voortaan nog 285 (ipv 300) personen kunnen ontvangen. De indoor evenementenhal Depart kan nog 250 personen (ipv 400) ontvangen en op het outdoor evenementenplein Depart XXL kunnen nog 850 (ipv 1.200) bezoekers terecht. Dit is nog steeds meer dan de algemeen geldende capaciteiten (200 indoor en 400 outdoor), waardoor Kortrijk blijft inzetten op het veilig organiseren van cultuur en evenementen in de stad.

KU Leuven Campus Kortrijk schakelt vanaf maandag naar code oranje

Door het toenemende aantal besmettingen met het coronavirus maakte KU Leuven gisteren bekend dat zij vanaf maandag 19 oktober op alle campussen overschakelen van code geel naar code oranje Ook de Kortrijkse campus Kulak zal dus zijn onderwijsaanbod voorzien in code oranje. Dit betekent geen overstap naar volledig digitaal onderwijs. Voor specifiek uitgeruste practica, pc-lokalen en labo’s verandert er immers niets. Wat betreft de colleges geldt vanaf komende maandag een maximumcapaciteit van één op vijf.

UGent Campus Kortrijk startte het academiejaar al meteen in code oranje. Howest en Vives volgen de situatie op de voet, maar blijven voorlopig code geel hanteren. 

www.kortrijk.be/corona