Kortrijk plaatst bladkorven

Heel wat bomen laten hun bladeren vallen... schilderachtig, gezellig maar op veel plaatsen vaak oorzaak van overlast. Al verschillende jaren plaatst stad Kortrijk vanaf begin oktober bladkorven. Dit systeem werkt heel goed, er is veel vraag naar maar vaak bestaan er misverstanden over de locatie van de bladkorf.

Even verduidelijken: plaatsen die aanmerking komen voor een bladkorf zijn straten en pleinen met veel grote bomen die op openbaar domein staan en waarvan de bladeren op het voetpad of in de goot terecht komen. Om overlast te voorkomen rapen omwonenden de bladeren op en gooien ze in de bladkorf.

Een regelmatige evaluatie volgt. Waar sluikstort of restafval in de bladkorf zit, verdwijnt de bladkorf. Als alle bladeren afgevallen zijn, wordt de bladkorf verplaatst naar een lokatie waar wél nog bladeren aan de bomen hangen. Waar voldoende bladkorven op loopafstand staan, worden deze ontdubbeld om ook op andere plaatsen hun nut te bewijzen.

Het team Beheer Openbaar Domein beschikt over 150 bladkorven. Die krijgen allemaal een plaats. Op sommige plaatsen (een 15-tal) worden werfhekkens in U-vorm geplaatst. Deze hebben een grotere capaciteit. Maar je begrijpt dat niet iedereen recht heeft op zijn bladkorf.

Voor het opruimen van afgevallen bladeren, rekent Beheer Openbaar Domein Kortrijk niet alleen op de medewerking van de inwoners. Verschillende teams vervullen hun opdracht in parken en groenzones, op verhardingen, in straten en pleinen en in de schoolomgevingen, met een gespecialiseerd wagenpark : 3 grote en 4 kleine veegmachines, 1 bladveegmachine en 2 omgebouwde grasmaaiers met opvang.

Spelregels 

In de bladkorven mogen enkel bladeren gedeponeerd worden.

  • Snoeihout, keukenafval en of grasmaaisel horen niet thuis in een bladkorf.
  • Bij verkeerd gebruik van de bladkorf wordt deze weggehaald, na verwittiging.
  • Er zijn meer aanvragen dan beschikbare korven. Ingaan op alle vragen is onmogelijk. Er kan niet voor ieders deur een korf komen.
  • Bladkorven blijven waar ze geplaatst worden. Soms verplaatsen mensen zelf deze korven en zetten deze zodanig dat ze bijna niet bereikbaar zijn voor de ophalers.
  • De bladkorven worden wekelijks leeggemaakt. Als die sneller vol zijn, kan je dit melden op het gratis nummer 1777 van het meldpunt. 

Met vragen kan je trouwens altijd terecht via ons meldformulier.

Ga naar het meldformulier