Kortrijk pakt als eerste stad in België uit met consumptieparkeren

Gepubliceerd op Maandag 09 mei 2022

Kosteloos parkeren wanneer je een dagje gaat shoppen in de binnenstad? Het kan voortaan in Kortrijk. De stad en het Handelsdistrict lanceren op donderdag 12 mei het concept van ‘consumptieparkeren’: wie 75 euro spendeert bij deelnemende handelaars, krijgt vanzelf zijn parkeergeld teruggestort. De stad schakelde hiervoor Swave in, een Kortrijkse start-up die van je bankkaart een spaarkaart maakt.

De Paasfoor is nog maar net voorbij, de Sinksenfeesten en de braderie komen er binnenkort aan, het ideale moment dus om een gloednieuwe actie op poten te zetten die de lokale economie vleugels zal geven. Wie komt shoppen, eten of drinken in de stad krijgt zijn parkeerkosten terugbetaald. Uiteraard stimuleren we om zoveel mogelijk met de fiets naar de stad te komen. Maar voor wie het niet mogelijk is met de fiets te komen of grotere aankopen wil doen, stimuleren wij om die aankopen in Kortrijk te doen. Dit past absoluut in het kernversterkende beleid dat we met de stad voeren. De tijdelijke lanceringsactie gaat van start op donderdag 12 mei en duurt zolang het budget strekt.

Consumeren = parking terugbetaald krijgen

Concreet krijgt wie op één dag tijd 75 euro spendeert in het stadscentrum bij de deelnemende handelaren, zijn parkeergeld automatisch en volledig teruggestort.

Hoe krijg je gratis parking?

De stad schakelde Swave in om alles zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen. Dit Kortrijks bedrijf maakt van mensen hun bankkaart een spaarkaart. Eenmaal geactiveerd, hoef je gewoon te betalen met je bankkaart, bank-app of Payconiq om te genieten van gratis parkeren. Hoe het werkt en hoe je je registreert, ontdek je in deze video:

Alle deelnemende handelaars en parkings staan opgelijst in de app van Swave, die je kan downloaden via www.swave.be of via de app stores. Je kunt dit doen voordat je naar Kortrijk komt, of tot 48u na een aankoop.

300.000 euro omzet naar Kortrijkse handelaars

Wie gratis wil parkeren, kan er maar beter snel bij zijn. Onderneem in Kortrijk en de vereniging Handelsdistrict Kortrijk Centrum voorzien voor deze actie samen een budget van 16.000 euro. Zodra het budget is opgebruikt, loopt de lanceringsactie ten einde.

Na de lanceringsactie zullen de deelnemende handelaars zélf een deel van de parking terugbetalen aan hun klanten. Momenteel tekenden hier al een 50-tal zaken op in. De bedoeling is dat deze lanceringsactie niet enkel de klant overtuigt. We rekenen erop dat een deel van de meer dan 200 handelaars die meedoen aan de tijdelijke actie ook definitief instappen op het consumptieparkeren. Hoe meer handelaars instappen, hoe sterker het verhaal.

Over Swave

Swave is een Kortrijkse start-up die mensen automatisch beloont voor hun aankopen. Met de Swave app kan je niet alleen gratis parkeren, maar ook punten sparen voor klantenkaarten en genieten van acties bij handelaars zoals een '1+1 gratis'. Voor handelaars betekent Swave een gemakkelijke manier om nieuwe klanten aan te trekken en aan zich te binden, zonder tijdsverlies. De oprichter haalde zijn inspiratie bij een gelijkaardige app toen hij in New York woonde. Het team heeft reeds tech investeerders als Pitchdrive en imec.istart.