Kortrijk lanceert het Restorestje als eerste stad in West-Vlaanderen

Overkomt het je ook wel eens: tijdens een restaurantbezoek krijg je je bord niet leeg? Te grote portie, plots weggeroepen worden of te weinig tijd om alles op te smullen. Vind je dan ook dat dit eigenlijk zonde is? Stad Kortrijk wil geen voedsel verloren laten gaan, ook niet de heerlijke maaltijden van onze lekkere restaurants. In navolging van Gent en Brussel lanceert Kortrijk daarom het Restorestje. Is uw bord niet leeg? Met een handige overschotdoos neem je jouw maaltijd mee naar huis.

Een lokale, duurzame en inclusieve voedselstrategie

Kortrijk wil een klimaatstad worden. Waar de lucht en het water zuiver zijn en waar we met zijn allen minder invloed hebben op ons milieu en klimaat. Hoe we omgaan met voedsel speelt hierin een belangrijke rol. Samen met verschillende actoren zijnde producenten, consumenten, horeca, ondernemingen, bewegingen, burgers, scholen, werkt de stad aan een duurzamer voedselsysteem. De manier waarop we ons voedsel telen, verwerken, transporteren, consumeren en de resten ervan verbruiken heeft een grote impact op onze CO2-uitstoot.

Bovendien belangt voedsel iedereen aan, ongeacht leeftijd, inkomen of achtergrond. De lancering van het Restorestje past in deze doelstellingen.

Niet voor de hond

‘Restorestje’ is een vrij nieuw woord Het werd door Vandaele bekroond als ‘Woord van het jaar 2015’ binnen de rubriek Lifestyle. Daarvoor sprak men eerder van een ‘doggy bag’. Consumentenvereniging Test-Aankoop lanceerde samen met Stad Gent deze nieuwe benaming. De restjes zijn immers niet (noodzakelijk) voor uw hond. Test-Aankoop ondersteunt trouwens ook de Kortrijkse lancering. In onze regio is het niet gebruikelijk om resten van op restaurant mee te krijgen. Met dit initiatief stimuleren we het gebruik ervan want iedereen wint: als klant krijg je alles wat je betaalde, je geniet langer van de kookkunsten van de chef-kok. Die chefkok vindt het eervoller om resten mee te geven in plaats van ze weg te gooien en de klanten houden een goed gevoel over aan de service. Bovendien daalt de afvalberg.

5.000 dozen

Stad Kortrijk verdeelt 5000 Restorestjes gratis over alle deelnemende restaurants. Het proefproject zal 2 jaar duren en nadien wordt dit grondig geëvalueerd. De overschotdozen zijn geschikt voor voeding en mogen zowel in de diepvries als in de microgolfoven. De dozen zijn gemaakt van FSC-gecertificeerd karton. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) steunt het initiatief en benadrukt dat de consument zelf volledig verantwoordelijk wordt voor de voedselveiligheid zodra hij/zij de resten van zijn maaltijd meeneemt. Gebruikte dozen mogen (eens de voedselresten verwijderd zijn) meegegeven worden met het restafval. Duidelijke richtlijnen voor de consument staan op de doos.

Deelnemende restaurants

Nog voor de lancering lieten verschillende eetgelegenheden hun interesse blijken. Café Dudu, café De Dingen, vegetarisch restaurant Nectar, Nostalgie, Hula, A.A.P., Brasserie De Laiterie, Walle 111, Krok Ubuntu, Bloesem, ’t Fonteintje, De Kameleon, Chez Koen ( Hof Ter Heulebeke), ’t Vierspit, Café Rouge, Bellegem’s Friethuisje, A.Roma, Restaurant d’Oude Burcht, De 7 Zonden, Eet en Broodhuis De Trog, Noen, Parazaar, Wu Wei, Vesper, Bossuwé, Duivels Paterke, Jasmijnhof, De Neerbeek en Aroy Thai Food nemen alvast deel. De lijst zal ongetwijfeld nog aangroeien.

Opgemaakt op: 09/11/2016

Reactie toevoegen

Reacties

Ik vind de "restorestjes" een prachtig initiatief. Ik erger me al jaren aan de voedselverspilling in restaurants. Ik zie dat de lijst van deelnemende restaurants en horecazaken dateert van nov 2016. Is er een ge-update lijst beschikbaar?