Kortrijk lanceert 4 gloednieuwe fiets- en wandeltochten

Gepubliceerd op Donderdag 09 juli 2020

Omdat veel mensen hun zomervakantie in eigen stad zullen spenderen, stippelde de toeristische dienst van de stad 3 fietstochten en 1 wandeling uit. Deze nieuwe tochten hebben elk een andere insteek, waardoor iedereen aan zijn trekken komt. Ontdek ze hieronder.

Hemelse routes

De twee ‘hemelse routes’ nemen je mee langs de kapelletjes en kruisjes van het zuiden en de kapelletjes en molen van het noorden. Tijdens deze fietrsroutes van respectievelijk 46 km (zuiden) en 30 km (noorden) wordt ook voldoende mogelijkheid gegeven tot een rustpauze bij de plaatselijke horeca van de deelgemeenten.

Op de zuiderse route ontdek je de Mortagnekapel in Bellegem, de meest beruchte kapel van Groot-Kortrijk. Ze wordt ook wel de spookkapel genoemd omdat er geesten van veroordeelde misdadigers zouden ronddwalen. Om die geesten te verjagen werd een paard ondersteboven begraven en daarbovenop werd de kapel gebouwd.

De fietstocht in het noorden brengt je naar de Bomkapel, die werd gebouwd uit dankbaarheid voor een niet-ontplofte bom uit WO II. Dezelfde bom wordt als relikwie in de kapel bewaard. Je passeert ook de Sint-Antoniuskapel, de patroonheilige van de verloren voorwerpen en het huwelijk. Vroeger kwamen hier vaak ongehuwde vrouwen bidden. Nog meer interessante verhalen en gekke weetjes kom je onderweg verder tegen.

De 11 km  lange wandeling ten slotte gidst je doorheen de landelijke deelgemeenten Aalbeke en Rollegem. Waan je op vakantie in de Landes in Zuid-Frankrijk tijdens deze wandeling in het groen. De wandeling start aan de Sint-Corneliuskerk van Aalbeke en trekt door één van de minst bekende stukken van Groot-Kortrijk. Denk onverwachte vergezichten en vernieuwde trage wegen. Deze wandeling is de start van een reeks waarbij we de mooiste wandelroutes in de deelgemeenten in kaart willen brengen.

Ontdek hier de hemelse fietsroutes en wandeltocht 

Zomerse fietsroute

Met de zomerfietsroute ontdek je het beste wat Kortrijk te bieden heeft deze zomer. De route brengt je langs fijne groene plekken en ravotspots voor jong en oud. Verder staan er heel wat tips in de gids om een ijsje te eten, leuke winkeladresjes en fijne cafeetjes en XXL-terrassen.  Proef en beleef de zomer in eigen stad in 28 km. Deze tocht is ideaal voor gezinnen en neemt je mee naar enkele minder bekende speelplekjes voor kinderen, met dank aan Lieve Zusjes Stoere Broers en ook langs 2 installaties van Contrei Live, het nieuwe kunstenparcours van Leiedal.

Ontdek hier de zomerfietsroute

Alle routes zijn verkrijgbaar bij de Dienst Toerisme in het Begijnhofpark (Museum 1302) en tijdens de zomermaanden in het historisch stadhuis (open van 14 uur tot 18 uur).