Kortrijk is kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Gepubliceerd op Donderdag 22 september 2022

Stad Kortrijk heeft van alle 300 Vlaamse gemeenten en steden de meeste aandacht voor kmo’s bij overheidsopdrachten. De stad ontving daarvoor woensdag de award ‘Kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen’, die wordt uitgereikt door Bouwunie. Het waren de aannemers zelf die het laatste woord hadden bij de toekenning. Kortrijk scoorde op alle beoordelingscriteria het beste.

Bouwunie, een organisatie van 8.000 zelfstandigen en kmo’s uit de bouwsector, baseerde zich voor de prijsuitreiking op cijfers van Tender Experts en een eigen rondvraag bij aannemers. De organisatie keek specifiek naar kleinere overheidsopdrachten tot 500.000 euro, de zogenaamde erkenningsklassen 1 tot 3. Niet enkel het aantal opdrachten tussen 1 januari 2016 en 31 juli 2022 werd bekeken, maar ook de mate waarin de overheden de opdrachten opsplitsten. Ook de verhouding tussen het aantal opdrachten (voor Kortrijk een 100-tal) en het aantal inwoners speelde een rol. Zo konden de 300 grote en kleine Vlaamse steden en gemeenten op dezelfde manier worden vergeleken.

Kortrijk op alle punten de beste

Uiteindelijk waren het de aannemers zelf die het laatste woord hadden. Zij kozen op basis van acht beoordelingscriteria de winnaar. Die criteria waren: een correcte budgettering, de opsplitsing in opdrachten waar mogelijk, een correcte betaling, een vlotte communicatie, een parkeerbeleid, een goede afhandeling van de vergunningen en ook nog enkele kmo-vriendelijke selectiecriteria zoals werkreferenties en omzetvereisten. “Kortrijk scoorde op alle punten het beste”, aldus Bouwunie.

Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe mocht de Bouwunie-award ‘Kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen’ woensdagavond in naam van het stadsbestuur ontvangen. Ze kreeg de prijs uit handen van gedelegeerd bestuurder van Bouwunie Jean-Pierre Waeytens en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. Ook de Kortrijkse schepen van Openbare Werken Axel Weydts en schepen van Stadsvernieuwing Wout Maddens zijn heel blij met de erkenning.

Samenwerken met kmo's loont

Bouwunie hoopt dat andere steden en gemeenten het goede voorbeeld van Kortrijk volgen. “De overheid is voor de bouw een belangrijke opdrachtgever. Een derde van de activiteiten in de bouw bestaat uit overheidsopdrachten. Maar helaas geldt de regel ‘hoe groter de opdracht, hoe minder haalbaar voor bouwkmo’s’. Met enkele ingrepen kunnen overheden overheidsopdrachten wel toegankelijk maken voor kmo’s, zoals het opdelen in verschillende loten”. Samenwerken met kmo’s loont ook, aldus de organisatie. “Kmo’s zijn flexibel, hebben een persoonlijk aanspreekpunt, spelen kort op de bal en zijn lokaal verankerd. Voor overheden speelt dat alleen maar in hun voordeel.”