Kortrijk herdenkt 80 jaar Bevrijding van de Tweede Wereldoorlog

Gepubliceerd op Donderdag 06 juni 2024

6 september 1944 is een belangrijke datum voor Kortrijk. Het is de dag van de Bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Dat betekent dat we dit jaar 80 jaar de Bevrijding vieren. De stad ging op zoek naar getuigen, bundelde hun verhalen in een lijvig magazine en stippelde een stadswandelroute uit langs de meest markante plaatsen met onder andere twee bijzondere aumented reality-belevingen. Ervaar zelf het gevoel van een dreigend bombardement bij de bomkrater aan het vroegere Magdalenazwembad of keer terug in de tijd en stap rond de authentieke Magdalenakapel. De plechtige herdenking van de Bevrijding vindt plaats op zondag 8 september.

Magazine Kortrijk in het vizier

Er vielen 80 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n 500 doden in Kortrijk. De zwaarste aanvallen vonden plaats in 1944, waarbij 250 mensen omkwamen bij het grote bombardement op 26 maart 1944. De nabijheid van het rangeerstation en de luchthaven Kortrijk-Wevelgem maakten van de stad een geliefkoosd doelwit. Om de Bevrijding en de Kortrijkzanen die onder de oorlog leden te herdenken, verzamelde de stad heel wat getuigenissen en bundelde deze in een uitgave. De stad heeft niet de bedoeling om hiermee een historisch naslagwerk te creĆ«ren, maar wel om de verhalen van deze getuigen op te tekenen, zoals zij zich die herinneren. Het magazine is een herwerking van het magazine 'Kortrijk in het vizier' dat in 2019 uitgegeven werd naar aanleiding van 75 jaar Bevrijding. De nieuwe publicatie telt 84 pagina's, met 41 pakkende getuigenissen (waarvan 27 nieuwe) met sprekende foto's en bijzondere weetjes. Er zijn 2.000 exemplaren beschikbaar, gratis verkrijgbaar vanaf 5 juni via Visit Kortrijk aan de ingang van het Begijnhof.  

Lees hier het magazine 'Kortrijk in het vizier'

Wandelroute met AR-beleving

De stad zag er na de Tweede Wereldoorlog helemaal anders uit. Visit Kortrijk ontwikkelde daarom een toegankelijke stadswandelroute van zo'n 6 km die jou langs de hardst getroffen plaatsen brengt. Denk aan de Grote Markt, het station of het Schouwburgplein. Op de route vind je ook twee AR-belevingen, uitgewerkt door onderzoeksmedewerkers van Howest. Je kan er met behulp van een QR-code de Magdalenakapel zien zoals ze eruitzag voor de bombardementen. Ook de bomkrater aan het vroegere Magdalenazwembad kreeg een AR-beleving. Je ervaart er hoe het voelt om een bombardement mee te maken. De wandelroute kan je online downloaden of in papieren versie (gratis) afhalen bij Visit Kortrijk. De AR-belevingen zitten momenteel in een testfase en zijn vanaf begin juli beschikbaar via de App Store en Google Play.

Download hier de wandelroute

Programma Bevrijdingsfeest

De plechtige herdenking van de Bevrijding vindt plaats op zondag 8 september. Om 9.45 uur vertrekt een optocht met prominenten vanaf het stadhuis naar het oorlogsmonument op de Grote Markt. Daar vindt een bloemenneerlegging plaats door de burgemeester en Vaderlandslievende vereniging, ondersteund door enkele hymnes. Omstreeks 10.20 uur trekt de stoet verder naar de Broeltorens via de Leiestraat. De stoet krijgt onderweg begeleiding van 30 militaire wagens en 6 fietsen uit WOII, de Koninklijke Harmonie Eendracht Aalbeke, Harmonie Bellegem, Harmonie Rollegem, Muziekvereniging Marke, Field Marshall Haig's Own Pipes & Drums en Ypres Surrey Pipes & Drums. Aan het oorlogsmonument ter hoogte van de Broeltorens vindt opnieuw een bloemenneerlegging plaats met huldemoment. Het einde is voorzien omstreeks 12.30 uur. Nadien is er een receptie voor genodigden in de tuin van Broelkaai 6.

Meer info

Het volledige programma, de wandelroute en het online magazine kan je downloaden op Kortrijk in het vizier | Visit Kortrijk