Kortrijk heeft plan klaar voor nog meer kleurrijke, kwaliteitsvolle streetart in de stad

Gepubliceerd op Dinsdag 06 februari 2024

Streetart is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. In Kortrijk groeide het aantal streetartkunstwerken de voorbije jaren enorm. Vandaag zijn er zo'n 50 werken te zien. En dat is met een reden. Via Jeugdcentrum Tranzit worden jonge kunstenaars, gevestigde waarden en inwoners met een kunstig idee ondersteund van idee tot uitvoering. Zowel inhoudelijk, praktisch en met een jaarlijks budget van 10.000 euro. Die aanpak werkt en versterkt de stad de komende jaren met een nieuw plan voor nog meer streetart. Zo zorgen ze voor meer ondersteuning van de streetartcommunity, willen ze meer inwoners laten proeven van streetart en gaan ze voor meer samenwerking met de Kortrijkse scholen, jeugd- en sportverenigingen, de sociale diensten van de stad, ...

Hoe beter het plan aan te kondigen dan met twee nieuwe kunstwerken, ondersteund door de nieuwe aanpak. In Jeugdcentrum Tranzit pronkt een nieuwe muurschildering van de hand van streetartist Djoels. Niet van de minste. Eén van haar werken, in de Spaanse gemeente Ondarroa, werd onlangs als een van de beste muurschilderingen van de wereld verkozen. Het werk in Tranzit toont een deel van de geest van het jeugdcentrum: kinderen en jongeren, urban sports, muziek en plezier.

In de Hoveniersstraat, achter het station, zijn twee grijze nutskasten aangepakt door streetartist (en medewerker van Stad Kortrijk) Ferre Vanweehaeghe. Op de nutskasten zie je nu een kleurrijk berglandschap. Een kleine verandering die de straat meteen mooier maakt.

Het nieuwe streetartplan in  het kort, met een aantal smakende acties:

1. Meer Kortrijkzanen laten proeven van streetart

We organiseren meer workshops en kampen samen met de streetartcommunity voor alle leeftijden, maar met focus op kinderen en jongeren.

De streetartwandeling wordt uitgebreid en in 2025 presenteren we i.s.m. onze Franse buren een groot streetartproject langs de Leie, binnen het Europese Interreg IV-programma France-Wallonie-Vlaanderen.

We versterken de samenwerking met de Kortrijkse Academie.

2. Meer ondersteuning van kunstenaars en geïnteresseerden

1 aanspreekpunt voor alle vragen, ideeën, coaching en opvolging (coördinator van JC Tranzit Bert Dusselier: bert.dusselier@kortrijk.be).

We maken een communicatieplatform waar kunstenaars, geïnteresseerden en inwoners met ideeën voor nieuwe kunstlocaties elkaar ontmoeten.

We organiseren een jaarlijkse netwerkdag en nodigen kunstenaars en geïnteresseerden nationaal (en zo mogelijk internationaal) uit. We mikken op 2025 voor de eerste internationale editie, meer info volgt.

De middelen van de subsidielijn Paint Your City zijn bestendigd (10.000 euro jaarlijks) en worden zo nodig versterkt.

3. Meer ruimte in de stad om streetart te ontwikkelen

Kunstenaars kunnen zonder vergunning oefenen op site V-Tex en de muren in de Spoorwegtuin (achteraan JC Tranzit). We breiden deze oefenplaatsen uit.

We zorgen dat de werken en andere muren in publieke ruimte vrij blijven van ongewenste tags  in samenwerking met het team van Nette Stad.

Meer duidelijkheid voor kunstenaars en mensen die een locatie aanbieden omtrent de richtlijnen (Beeldkwaliteitsplan - criteria vanuit de Kortrijkse Kunstcel).