Kortrijk bouwt mondmaskerplicht af

Gepubliceerd op dinsdag 08 juni 2021

Kortrijk bouwt de mondmaskerplicht op het openbaar domein af. Vanaf 9 juni vervalt de permanente mondmaskerplicht in het winkelwandelgebied. Kortrijk is ervan overtuigd dat inwoners en bezoekers van de stad zelf goed genoeg kunnen inschatten waar en wanneer zij het opportuun vinden om hun mondmasker te dragen. Het blijft wel verplicht om een mondmasker op zak te hebben. Tijdens o.a. markten, kermissen en grote evenementen blijft de mondmaskerplicht gelden.

Geen permanente mondmaskerplicht meer in het winkelwandelgebied

Sinds 30 september 2020 is er een permanente verplichting om een mondmasker te dragen in het winkelwandelgebied. Die verplichting wordt vanaf 9 juni opgeheven. Let wel, zoals nationaal bepaald, blijft het wel verplicht om een mondmasker te dragen tijdens o.a. markten, kermissen en grote evenementen. Het blijft ook verplicht om op alle publiek toegankelijke plaatsen in open lucht een mondmasker of alternatief in stof op zak te hebben.

De mondmaskerplicht blijft ook gelden tijdens grote evenementen in open lucht (Depart XXL, ...). Ook tijdens een bezoek aan de recyclageparken blijft een mondmasker verplicht, net zoals in de binnenruimtes van openbare gebouwen zoals het stadhuis, de bibliotheek, musea, schouwburg, ...

Het stadsbestuur blijft nauw overleggen met experten om de mondmaskerplicht te evalueren. De besmettingsgraad en positiviteitsratio zijn daarbij de belangrijkste parameters. Als de cijfers zouden verslechteren, kan de mondmaskerplicht opnieuw uitgebreid worden.