Kleine Appel wordt tijdelijke een unieke speeltuin voor BMX en RC Offroad Racing

Kleine Appel, een voormalig braakliggend terrein naast de kluifrotonde, krijgt een tijdelijke en experimentele invulling. De site is omgevormd tot Dirt Tracks voor BMX en RC cars (telegeleide auto’s). Het project vloeit voort uit de ideeën van het Kortrijk Spreekt-traject voor Kortrijk Weide. Na schepen Herrewyn vorige week, rijdt een delegatie van het Belgisch BMX-team het parcours voor het eerst in. Er is tevens een demonstratie met telegeleide wagentjes. Op zaterdag 6 april wordt het park opengesteld voor het grote publiek.

De voorbijgangers van de kluifrotonde krijgen er een nieuw, actievol zicht bij. De site Kleine Appel, die zich situeert naast het justitiehuis en uitkomt op de kluifrotonde, wordt tijdelijk omgevormd tot  Dirt Tracks voor BMX- en RC cars.

Voor de aanleg van het parcours werden gerenommeerde namen uit de wereld van dit type parcoursbouw geselecteerd. Kristof Lenssen en Nico Vink (9 keer Belgisch kampioen Downhill, World Cup veteraan en Red Bull Rampage finalist) kregen de uitzonderlijke kans om dergelijk project in een stadskern uit te voeren. De aarde werd door nv Stadsbader gerecupereerd uit het grondverzet voor Kortrijk Weide. In samenwerking met Halte-R is een container mooi omgebouwd die dient als opslagplaats, als uitkijkpodium voor de RC cars-piloten en als starthelling voor de BMX’ers.

Experiment en inspraak

Tot augustus 2018 was de site verhuurd aan de scholengroep RHIZO. Daarna zou het terrein een jaar braak liggen in het kader van het stationsproject. Om dit te vermijden werd de link gelegd met het eerdere Kortrijk Spreekt-traject dat voor Kortrijk Weide liep. Daaruit werd de vraag rond een parcours voor freestyle BMX, een zogenaamde ‘Dirt Track’, gerecupereerd en gecombineerd met dezelfde vraag voor RC Offroad Racing. Die laatste waren actief op de site Luxaplast, maar dienden uit te wijken voor de renovatie en uitbreiding van het streetpark.

De infrastructuur blijft tot eind 2019, of tot de site wordt ingenomen in functie van het stationsproject. De stad maakte hiervoor 22.500 euro vrij.

Vanaf zaterdag 6 april is het park open voor iedereen. Op zaterdag 20 april kan je genieten van een evenement waar beide disciplines voorgesteld worden aan de hand van initiaties en demonstraties. Kom kijken naar wat spectaculair is, breng je eigen bmx of andere tweewieler mee, kom je racemonster(tje) met afstandsbediening die je van de sint kreeg showen. Open voor elkeen, jong en oud.

bmx