Klaas Rommelaere pakt uit met Dark Uncles in museum Texture

Gepubliceerd op Donderdag 01 oktober 2020
03 oktober 202031 januari 2021
Dark Uncles - Klaas Rommelaere

De kunst van het borduren

Dit najaar organiseert het museum Texture in Kortrijk in samenwerking met Be-Part, Platform voor actuele kunst, een solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Klaas Rommelaere (°1986, Roeselare, woont en werkt in Antwerpen). De expo, getiteld Dark Uncles, presenteert een indrukwekkende installatie bestaande uit twaalf enorme, geborduurde poppen en twee honden die in een stoet door de tentoonstelling bewegen, naast een laan met totempalen en een reeks geborduurde werken en wandtapijten. Wie het werk van Klaas Rommelaere wil bezichtigen, kan van 3 oktober tot 31 januari 2021 terecht in museum Texture. 

In Dark Uncles zoekt Rommelaere naar zijn eigen geschiedenis. Een stoet van monumentale poppen die vlaggen dragen, zijn dubbelgangers (dark uncles) van mensen uit zijn omgeving. De talloze details die op hun geborduurd zijn, verwijzen naar hun persoonlijkheid, naar een verhaal, een herinnering. Het is een ode aan alle mensen die hem beïnvloed hebben. Langs de stoet staan er pilaren. Die verwijzen naar de fundamenten van een huis, alsook naar grafzerken. Uit onze voorvaders groeien we verder, zij zijn het fundament voor onze toekomst. Er zijn ook borduurwerken en een tapijt te zien. Deze stellen taferelen voor uit zijn herinneringen, oude en nieuwe familiefoto's en portretten van bestaande en fictieve personen.

Rommelaere is in vele opzichten een opmerkelijke kunstenaar. Hij gebruikt traditionele ambachten die kunde en tijd vergen en combineert ze met een open, innovatieve en creatieve blik. Hij past in dat opzicht perfect bij een museum als Texture, dat zich profileert als een open huis op het snijpunt van erfgoed, ambacht en innovatie. Rommelaere gebruikt ook vlas voor de poppen, de borduurwerken en de totempalen, waardoor de link met het museum nog prominenter is.

Alle werken in de expo zijn met de hand gemaakt. Rommelaere werkt al sinds het begin van zijn carrière samen met 15 oudere dames, de zogenaamde 'madammen', die hem helpen met het handwerk en die elke week samenkomen in Antwerpen, Roeselare en Ingelmunster. Voor deze tentoonstelling breidde Rommelaere de groep van 'madammen' uit met textielmakers uit heel Vlaanderen. 

www.texturekortrijk.be