Kanaalzwemmen verhuist van Abdijkaai naar Visserskaai

Gepubliceerd op Maandag 13 mei 2024

De lente is eindelijk in het land, het water begint op te warmen, de tijd van het jaar om weer in open water te zwemmen. Dit jaar verhuist het kanaalzwemmen van de Abdijkaai naar de Visserskaai, op vraag van de zwemmers zelf.

Vanaf 13 mei kan je opnieuw baantjes trekken in het kanaal Bossuit-Kortrijk. Dat kan al sinds 2020, maar nu wijkt de stad uit naar een nieuwe zwemzone. De nieuwe zone bevindt zich tussen de locatie van de kajakclub aan de Visserskaai 1 en de R8-brug. De duikers van de Kortrijkse Duikersclub voerden daar een grondige sweep uit om de zwemzone zo veilig mogelijk te maken. Op maandagavond van 19 tot 21 uur kan je over een afstand van 450 meter voluit zwemmen onder toezicht van een redder. Dit kan - onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden - nog tot eind september.

Schrijf je in via de Kortrijkse Triatlonclub  

Je hoeft geen triatleet te zijn om deel te nemen. Er wordt wel gemikt op de sportieve baantjeszwemmer en niet op de recreatieve zwemmer. Wil je vaartzwemmen? Meld je aan bij de Kortrijkse triatlonclub. De club zorgt voor de redders, een verplichte badmuts, douches, kleedkamers en een verzekering.

Alle info en inschrijven kan via de site van Aqua Protect 3Team.

Dit jaar zetten twee samenwerkende clubs zich opnieuw in voor de organisatie van het kanaalzwemmen:

  • Aqua Protect 3Team - Kortrijk
  • Tri Fit Team - Roeselare

Deze clubs zorgen voor een vlot verloop van de zwemsessies en garanderen dat er altijd een redder aanwezig is.

Inwoners van Groot Kortrijk betalen 30 euro (ondersteuning UiTPAS is mogelijk).  Ben je geen lid van één van deze clubs en woon je niet in Kortrijk? Schrijf je dan in via de Kortrijkse triatlonclub en kom een seizoen lang kanaalzwemmen in Kortrijk voor 45 euro. Ben je geen lid van die clubs, maar heb je wel een licentie bij Triatlon Vlaanderen, dan betaal je 30 euro.

  • Inwoners Groot-Kortrijk          30€
  • Leden Triatlon Vlaanderen      30€
  • Individuele inschrijvingen      45€

 

Veiligheid staat voorop

Een verfrissende duik in de waterlopen is ongetwijfeld verleidelijk, maar houdt ook risico’s in. De Vlaamse Waterweg nv en de Vlaamse Milieumaatschappij raden dan ook uitdrukkelijk aan om te zwemmen op de locaties in Vlaanderen die aangeduid zijn als zwemwater. Op die locaties worden redders voorzien en controleert de Vlaamse Milieumaatschappij regelmatig de zwemwaterkwaliteit. Jaarlijks organiseert de Vlaamse Milieumaatschappij een openbaar onderzoek om de zwemwaterlocaties vast te leggen. Deze plaatsen zijn veilig en goedgekeurd voor de zwemmers. De Vlaamse Milieumaatschappij monitort in samenwerking met het Agentschap Zorg en Gezondheid de zwemwaterkwaliteit tijdens het badseizoen. Je kan de actuele zwemwaterkwaliteit bekijken op www.kwaliteitzwemwater.be. Je ziet er ook meteen in welke zones je met een gerust hart kan zwemmen. 

Meer info