Internationale dag tegen holebi- en transfobie

Gepubliceerd op Zaterdag 01 mei 2021
17 mei 2021

Op 17 mei vindt de Internationale dag tegen holebi- en transfobie plaats. Op die dag vragen LGBTI+ organisaties wereldwijd aandacht voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

17 mei

Jaarlijks zijn er in mei heel wat acties die de aandacht vestigen op homohaat en -discriminatie. Ook dit jaar zet Stad Kortrijk in op bewustwording en steekt LGBTI+ Kortrijkzanen een hart onder de riem. LGBTI+ staat voor lesbisch, homo, bi, transgender, intersekse en alle personen die buiten de (cis)gender en heteronorm vallen. Naast het ophangen van de regenboogvlag aan het stadhuis en op andere locaties, verspreidt de stad deze kleuren door het eerste regenboogzebrapad van Kortrijk voor het stadhuis te schilderen. Later volgt nog zo’n regenboogzebrapad in elke deelgemeente.

Stad Kortrijk zet ook zijn schouders onder de campagne PAARS in de secundaire scholen. De leerlingen kregen de vraag om op 17 mei paars te dragen en zo hun steun te tonen voor hun LGBTI+ klasgenoten. De campagne wil daardoor het holebi- en transgenderthema beter bespreekbaar maken in de klas. Je kan ook het Facebookkader van Stad Kortrijk gebruiken op je profielfoto om jouw steun te tonen.

Regenboogactieplan

Volgend jaar lanceert Stad Kortrijk een regenboogactieplan om de prioriteiten te bepalen en acties te bundelen voor het LGBTI+ beleid. Alle burgers en verenigingen die hiervoor interesse hebben, kunnen dit plan mee uitwerken.

Meer info over het Regenboogbeleid

Nicholas

"Holebi zijn is geen keuze"

Ook los van 17 mei zetten heel wat organisaties zich doorlopend in voor de aanvaarding van LGBTI+. Zo is er bijvoorbeeld Go-Out!, een vereniging voor en door LGBTI+ in regio Kortrijk.

Go-Out!

Nicholas (38) is één van de kernleden van Go-Out! “Wij zijn een groep open-minded mensen van 25 tot 40 jaar uit de LGBTI+ community, die regelmatig samenkomen voor allerlei activiteiten. De nadruk ligt op samen plezier beleven en nieuwe mensen leren kennen. Iedereen kan hier zichzelf zijn in een ontspannen sfeer.”

Coming-out

“Go-Out verwijst naar onze coming-out, het uit de kast komen. Het merendeel van onze leden heeft zich al geout, maar dat is niet voor iedereen het geval. Met elk nieuw lid voeren we een onthaalgesprek, en dan komen de verhalen over onbegrip bij de omgeving soms boven. Denk maar aan ouders die het moeilijk hebben met de geaardheid van hun kind.”

“Zelf merkte ik al op mijn 12e dat ik op jongens viel. Toch duurde het tot mijn 20e eer ik dit voor het eerst durfde toegeven aan mijn zussen en moeder. Voordien hadden mijn zussen dit al een paar keer gesuggereerd, maar had ik telkens boos gereageerd. Op mijn 20e besefte ik echter: dit is wie ik ben, ik kan en moet niet veranderen. Ik heb toen ook de stap gezet om het aan een aantal ex-klasgenoten te vertellen en ook hun reacties waren steeds positief. Ze zeiden me dat ze het altijd al geweten hadden.”

“Op mijn 24e ben ik volledig uit de kast gekomen. Op een bomvol familiefeest vroeg mijn oma vlakaf of mijn vriend niet mee was. Ze zei er meteen bij ‘ga hem nu maar halen’. Ik heb mijn vriend toen gehaald en zo was iedereen meteen op de hoogte (lacht).”

Geen keuze

“Hoewel ik geen negatieve reacties kreeg op mijn outing, denk ik wel dat jonge hetero’s het gemakkelijker hebben dan LGBTI+. Je bent je jeugd voor een stuk kwijt. Normaal ontdek je dan volop dingen, maar als holebi ben je voorzichtiger, heb je wat meer remmingen. Je bent altijd wel licht ‘gewapend’ tegen mogelijke kritiek. Je weet niet op voorhand hoe mensen zullen reageren.”

“Voor mij is het nochtans duidelijk: holebi zijn is géén keuze. Nu trek ik mij dat gelukkig niet meer aan en kan ik 100% mezelf zijn. Ik ben wie ik ben. Die boodschap willen we ook meegeven bij Go-Out. Onze leden weten dat ze hier altijd kunnen praten met gelijkgezinden.”

Go-Out!

Meer nieuws uit het stadsmagazine