Honderd leerlingen Academie volgen les in voormalig klooster

Gepubliceerd op Donderdag 15 september 2022

Sinds 1 september is ook het deeltijds kunstonderwijs opnieuw opgestart. Met méér dan 2.000 leerlingen boomen de inschrijvingen van de Academie in Kortrijk. Daarvoor zijn extra ateliers, maar ook extra ruimtes aangesneden. Zo’n 100 leerlingen volgen nu les in de unieke setting van het Karmelietessenklooster in de Lange Brugstraat.

De academie werd opgericht in 1760 en vond toen een onderkomen in de zuidelijke Broeltorens. Sindsdien kende de academie een gestage groei. Vanaf 1931 verhuisde de Academie naar de Houtmarkt, waar zich nu nog steeds de hoofdvestiging bevindt. Maar om het gebouw de groei van het leerlingenaantal niet te laten beknotten en zoveel mogelijk leerlingen creatief aan het werk te laten, telt de Academie ondertussen al 10 vestigingen. In het centrum zijn dat de hoofdvestiging op de Houtmarkt en in het Groeningeheem. In de deelgemeenten kan je les volgen in Heule, Bissegem, Marke en Kooigem en in de buurgemeenten kan je terecht in Avelgem, Wevelgem, Gullegem en Moorsele.

Sinds dit schooljaar komt daar een nieuwe locatie bij in het stadscentrum, op een boogscheut van de Houtmarkt. Het Karmelietessenklooster in de Lange Brugstraat biedt ruimte voor een 100-tal leerlingen op maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Daar vinden nu de ateliers levend model, tekenkunst en striptekenen plaats in 3 ruimtes, zowel overdag als ’s avonds.

Dat de leerlingen in een bijzondere setting les volgen, spreekt voor zich. Meer dan 350 jaar lang was het klooster de woonplaats van de Ongeschoeide Karmelietessen, kloosterzusters die in afzondering leefden, baden en werkten. Ze kwamen in 1649 vanuit Doornik in Kortrijk aan en deden op 22 oktober 1669, zes jaar na de eerstesteenlegging, hun intrede in het gloednieuwe klooster op de Grote Kring.

Vanaf dan maakte het kloostercomplex met kapel, wasplaats en tuin een bewogen geschiedenis door. Zo deed het voor de 20ste eeuw nog dienst als hooi- en graanmagazijn en gevangenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog liep het schade op door bombardementen en tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de zusters verjaagd door de Duitsers, die van het klooster opnieuw een gevangenis maakten.

Pas in 1947 keerden de Karmelietessen terug. De laatste zusters verlieten op 7 juli 2021 officieel het klooster. Intussen is het beschermde gebouw door de vzw van de kloosterorde verkocht aan een bouwbedrijf uit Deerlijk, dat voorlopig enkel kan meedelen dat het op de site van 4.480m² een woongelegenheid wil ontwikkelen.