Geveltuinen maken de stad gezonder en groener

geveltuin

Met een geveltuin breng je een stukje natuur in de stad. Zo’n geveltuintje fleurt niet alleen je huis, maar de hele straat op. Gevelgroen bevordert bovendien een goede gezondheid. Planten maken zuurstof aan en filteren fijn stof. Studies tonen aan dat een mooi uitgegroeide klimplant aan je gevel evenveel fijn stof kan opvangen als een gemiddelde laanboom.

Geveltuintjes zorgen ook voor verkoeling tijdens de zomerhitte en stimuleren het sociaal contact. Ben je gewonnen voor het idee van de geveltuin? Dan hoef je de stad enkel te melden dat je een geveltuintje hebt aangelegd of van plan bent dat te doen.
Daarbij heb je meteen de keuze om een forfaitaire premie van 25 euro aan te vragen.
Bij de aanvraag voeg je de factuur van je plantgoed (en bevestigingsmateriaal) toe samen met een foto van je nieuwe geveltuin.

Maagdenpalm, winterjasmijn, klimop, clematis of blauwe regen zijn enkele voorbeelden van ideale klimplanten. Om je geveltuin aan te leggen, koop je teelaarde en  evestigingsmateriaal. Haal langs je gevel één of enkele tegels uit de stoep. Graaf het plantgat diep genoeg om de wortels van je planten ruim plaats te geven. Plaats de planten erin, vul met teelaarde, geef gul water en bevestig de klimplant aan de gevel. Er zijn uiteraard wel een aantal voorwaarden. Die vind je terug op de website.

Ga naar de info over de geveltuinen