Fase 1 heraanleg Bellegemsestraat gaat van start op 3 april

Gepubliceerd op Vrijdag 22 maart 2024

Nu de voorbereidende nutswerken achter de rug zijn, gaat de heraanleg van fase 1 van de Bellegemsestraat (zone tussen Bellegemplaats en het Sportpad) op 3 april van start. Met de vernieuwing van zowel het wegdek, de voetpaden als de rioleringen verbetert de stad de verkeersveiligheid, doorstroming en de leefbaarheid van deze hoofdweg in Bellegem. De werken worden gefaseerd uitgevoerd door de firma Pennick uit Roeselare. De kostprijs van het volledige riolerings- en wegenisproject bedraagt 6,4 miljoen euro. De stad organiseert op 21 maart een werfcafé voor de bewoners.  

Timing en fasering van de werken  

De Bellegemsestraat is een traject van 1,7 km. Om diverse technische (nutswerken, rioleringswerken, …) en praktische redenen (toegankelijkheid bewoners, omleidingsroutes, …) wordt de heraanleg van de straat opgedeeld in verschillende fasen. De eerste fase van de Bellegemsestraat loopt van het centrum van Bellegem (kruispunt Bellegemsestraat – Bellegemplaats) tot aan het Sportpad (Straatje niet inbegrepen). Na de afwerking van fase 1 in het najaar 2024 volgen dan begin 2025 de volgende fasen (telkens opgedeeld in voorbereidende nutswerken en weg- en rioleringswerken):

  • Fase 2: Doornikserijksweg – kruispunt Leuzestraat/Manpadstraat: begin 2025 tot eind 2025
  • Fase 3: kruispunt Leuzestraat/Manpadstraat – Sportpad: midden 2025 tot midden 2026
  • Fase 4: Straatje + deel Roodhuisweg: eind 2025 tot eind 2026

Omleiding fase 1

Tijdens de werken zal de werfzone volledig afgesloten  zijn voor verkeer. De woningen en handelszaken zullen  enkel te voet bereikbaar zijn. De omleiding voor gemotoriseerd verkeer en fietsers is dezelfde als tijdens de nutswerken.

Kostprijs

De totale kostprijs van de werken bedraagt € 6,40 miljoen (inclusief btw).  

  • Provincie West-Vlaanderen € 450.000 (inclusief btw)
  • Aquafin € 650.000 (inclusief btw)
  • Vlaamse Milieumaatschappij € 1,80 miljoen (inclusief btw)
  • Stad Kortrijk € 3,50 miljoen (inclusief btw)

Meer info over de werken