Erfgoeddag in Kortrijk

28 april 2019

Erfgoeddag, het jaarlijkse hoogtepunt voor cultureel erfgoed, focust dit jaar op het thema Ambachten met de baseline 'Hoe maakt u het?'. In Kortrijk kan je in Texture, museum over Leie en vlas, in Kortrijk 1302, in het Rijksarchief en in het Begijnhof heel wat ontdekken over oude beroepen en ambachten.

In workshops steek je de handen uit de mouwen. Wakker de ambachtsman/vrouw in jezelf aan! Op elke locatie in Zuid-West-Vlaanderen kan je die dag extra UITpunten sparen. Wie weet, win je zo een erfgoedprijs!

Hieronder vind je het programma in de Kortrijkse musea. Je leest het volledige programma op www.erfgoedzuidwest.be.

Texture, ik touw van jou! 

Op Erfgoeddag draait in Texture alles rond koorden en touwen en komt het eeuwenoude ambacht touwslaan tot leven. Vlas vindt heel wat toepassingen in allerlei materialen en producten maar vlasvezels leveren ook de sterkste touwen. Misschien slaag je er wel in om zelf een ambachtelijk touw te maken? Texture gooit met andere publieksactiviteiten een lijntje van vroeger naar nu: doe mee met de hype van het moment ‘touwfiguren maken’, of knoop je persoonlijke makramésleutelhanger in elkaar. Al eens rope skipping geprobeerd?
Zondag 28 april start ook het molenseizoen aan Preetjes Molen, Hoge Dreef in Kortrijk-Heule. Daar  krijg je een extra zwingeldemonstratie te zien tussen 14 tot 17 uur.
www.texturekortrijk.be

Een touwslagerij
Texture ontleent een authentieke touwslagerij van het Karrenmuseum in Essen. De touwslagerij was actief tot in 1975. Ontdek de ambachtelijke manier van touwen maken! Durf je het aan om zelf een springtouw te maken?
Doorlopend van 10u tot 17u

Workshop: Knoop een originele sleutelhanger
Jessie Coppens toont in het atelier van Texture hoe je vingervlug een persoonlijke sleutelhanger knoopt in makramé.
Doorlopend van 14u tot 17u - gratis

Rope skipping
Vergaap je aan de kunsten van de sportieve Sportac'86 uit Deinze.
Ze demonstreren hun kunnen en nodigen je daarna uit om mee te springen.
Start om 15 uur, met aansluitend initiatie (20 min.) - gratis

Touwfiguren: meet je met jong talent
Jonge gasten dagen je uit! Zij kunnen vingervlug touwfiguren maken. Kan jij het ook? Kan jij het beter? De hype van het moment! 
Tussen 16 en 17 uur. - gratis

Boekenmarkt in Kortrijk 1302

Hoe maak je een …. volle boekenkast? De Kortrijkse erfgoedverenigingen bieden publicaties over kunst en geschiedenis aan tegen gunstprijzen
Doorlopend van 10u tot 17u

Bekijk het volledige overzicht op erfgoedzuidwest.be

Erfgoeddag