Elfjulifeesten

11juli

8 juli: Kortrijk Gordelt

Op de derde editie van Kortrijk Gordelt staat niet alleen fietsen op het programma maar kan je ook deelnemen aan een wandeltocht. Met dit nieuw wandelparcours (7,8 en 15km), 4 familiefietsroutes (15, 20,30 en 40 km) en 5 sportieve fietsroutes (50, 64, 76, 87 en 100 km) wil Kortrijk Gordelt zoveel mogelijk mensen aan het bewegen krijgen. Kinderen tot 14 jaar fietsen/wandelen gratis mits inschrijving.

Startplaatsen zijn de Groeningekouter en OC Marke, waar je terecht kan van 7 tot 12 uur. Om 11 uur rijden een aantal genodigden, schepenen en sponsors een ereronde.

De fiets- en wandeltocht duurt tot 16 uur. Vanaf 17 uur kan de jeugd uit de bol gaan tijdens een optreden van The Ghostrockers. The Green Onions geven om 19 uur een spetterend afsluitconcert .

Alles vindt plaats op de Groeningekouter, waar van 10 tot 19 uur een kinderdorp voorzien is met springkastelen, gekke fietsen, grime en zoveel meer.

De opbrengst van Kortrijk Gordelt gaat naar vzw Cri Du Chat, dit is een zeldzame aangeboren aandoening waarvan de naam verwijst naar het kenmerkend katachtig huilgeluid van deze baby’s. Deze kinderen hebben in meer of mindere mate een fysische en mentale achterstand . Met Kortrijk Gordelt sponsoren we een snoezeltentje voor individueel gebruik waar deze kinderen tot rust kunnen komen en kunnen genieten van zintuigelijke prikkels.

Inschrijven kan via de website www.kortrijkgordelt.vlaanderen

Ga naar de website van Kortrijk Gordelt

10 juli: viering

Op deze dag is de Groeningekouter vanaf 17 uur de plaats van afspraak met muzikale ontvangst door Marino Punk. Het officieel gedeelte, dat om 17.25 uur begint, omvat een bloemenhulde aan het Groeningemonument en toespraken van onder andere minister-president Geert Bourgeois. Een instrumentaal intermezzo en een korte conférence door Stefan Vancraeyenest voor een culturele toets.

Daarenboven reikt men voor de derde keer de Groeningeprijs uit. Deze onderscheiding, bekroond met een creatie van Arne Vanneste, gaat naar een Kortrijkse handelszaak of bedrijf die voor een gepaste Nederlandstalige naamgeving koos, gelinkt aan de specifieke activiteit of aan de geschiedenis van het pand.

De stad en het Guldensporencomité sluiten de avond af met een receptie.

Toegankelijke toiletten  toegankelijkheidsstewards, een rolstoelpodium en ringleiding zorgen ervoor dat ook personen met een beperking hiervan ten volle kunnen genieten.

Bezoek de website van het Guldensporencomité Kortrijk

Vlaanderen Zingt - 11 juli 

Op woensdagavond 11 juli kan je naar de verlaagde Leieboorden voor het leukste zangfeest van het jaar. De op het WK voetbal goed presterende Rode Duivels zorgden er voor dat deze activiteit van dinsdagavond naar woensdagavond verhuisde. 

Samen zingen is het leukste wat er is. Je zingt nooit alleen maar samen met alle andere mensen in het park. Op het repertoire staan oudere en nieuwere liedjes in het Nederlands, Engels en soms ook in het Frans. Vlaanderen Zingt is één groot volksfeest waar je kan meezingen en dansen. De organisatie gebeurt in samenwerking met Vlaanderen Feest!, een initiatief voor het Feest van de Vlaamse Gemeenschap.

Ga naar de website van Vlaanderen Zingt

Lees het volledige programma van de 11 juli-vieringen in Groot-Kortrijk (pdf)